Τερματίζει τη NAFTA o Τραμπ - Νέα εμπορική συμφωνία με Μεξικό

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως τερματίζει οριστικά τη NAFTA, υπογράφοντας νέα εμπορική συμφωνία με το Μεξικό, ενώ πιθανόν να αφήσει απ΄εξω τον Καναδά.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε πως εγκαταλείπει το «καθόλου δημοφιλές» όνομα NAFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής) επειδή «έχει βλάψει τις ΗΠΑ για πολλά χρόνια.»

Όπως δήλωσε ο Τραμπ, η νέα

συμφωνία θα λέγεται United States/Mexico Trade Agreement (Εμπορική Συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού).

Ο αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε πως η εμπορική συμφωνία με το Μεξικό είναι εξαιρετική για τους κατασκευαστές και τους αγρότες, ενώ είναι «εκπληκτική» για τους εργαζομένους.

Αναφορικά με τον Καναδά, ο Τραμπ δήλωσε ότι ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις, καθώς ήθελε να ξεκινήσει με το Μεξικό, ενώ τόνισε ότι θα καλέσει τον καναδό πρωθυπουργό, Τζαστίν Τριντό, σύντομα.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, το ευκολότερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει θα ήταν να επιβάλει δασμούς στα καναδικά αυτοκίνητα.

Ο Τραμπ δήλωσε ακόμη ότι μια συμφωνία με τον Καναδά θα είναι είτε ξεχωριστή είτε μέρος της συμφωνίας με το Μεξικό.

Όσον αφορά στην Κίνα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για εμπορικές συζητήσεις, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή.

Από την πλευρά του, ο μεξικανός πρόεδρος, Pena Nieto, φέρεται να εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πολιτική θέληση του Τραμπ και τη συμμετοχή του στην εμπορική συμφωνία. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Καναδάς θα μπορέσει να ενσωματωθεί στη συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα