Τεράστιες ζημιές από την κατολίσθηση στο Αμύνταιο- από τύχη δεν χάθηκαν ζωές

Με τις παρεμβάσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας φαίνεται να συνδέεται η κατάρρευση τεράστιων εδαφικών μαζών στις 11 το πρωί του Σαββάτου που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και την εκκένωση σπιτιών στο χωριό Ανάργυροι αν και η ΔΕΗ έχει δαπανήσει περι τα 63 εκατομμύρια ευρώ, μεταξύ 2003-2016, για αρχαιολογικές εργασίες, προσλαμβάνοντας αρχαιολόγους για τα ορυχεία.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μιλώντας στο protothema.gr

από το 2010 οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κατάρρευσης.

Όπως τονίζει ο κ. Γιωργος Αδαμιδης το πρόβλημα συνδέεται με τις παρεμβάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθότι καθυστερούσε να δώσει άδεια για τη χρήση εδαφών προκειμένου να αποσυμφορηθεί το πρώτο επίπεδο του ορυχείο και έτσι δεν επέτρεψε τις απαραίτητες εργασίες για την ομαλή διάνοιξη και λειτουργία του ορυχείου. Όπως τονίζει ίσως αυτή η ζημιά να είχε αποφευχθεί αν είχαν γίνει αυτές οι εργασίες.

Η διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου είχε φροντίσει τις προηγούμενες ημέρες να αποκλείσει το χώρο από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και έτσι ευτυχώς δεν κινδύνευσαν ζωές.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές που έχει υποστεί το ίδιο το ορυχείο είναι μεγάλες με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η τροφοδοσία των δύο μονάδων παραγωγής ρεύματος του Αμυνταίου, οι οποίες πάντως είναι σε προγραμματισμένη συντήρηση.

Στο ορυχείο Αμυνταίου και στη ΔΕΗ έχει σημάνει συναγερμός. Ο πρόεδρος της Επιχείρηης Δημήτρης Παναγιωτάκης ενημερώθηκε και μεταβαίνει εκτάκτως στην περιοχή, όπου επίσης μεταβαίνει και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.

Από το 2010 οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κρούουν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου, επικαλούμενοι κίνδυνο κατάρρευσης. Σύμφωνα με το worldenergynews, το πρόβλημα συνδέεται με τις παρεμβάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που παρά τα ισχυρά κονδύλια χρηματοδότησης από τη ΔΕΗ για αρχαιολογικά έργα δεν επέτρεψε απαραίτητες εργασίες για την ομαλή διάνοιξη και λειτουργία του ορυχείου, που αν είχαν γίνει δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτό το αποτέλεσμα.

Το ευτύχημα είναι ότι εδώ και δύο μερες, το ορυχείο είχε δώσει "ενδείξεις" καθίζησης, με αποτέλεσμα να δοθεί απαγορευτικό εισόδου στους εργαζομενους και να μην θρηνούμε αυτή τη στιγμή θύματα.

Το κόστος ωστόσο σε υλικές ζημιές είναι μεγάλο από μηχανήματα που έχουν καταπλακωθεί, ενώ και οι επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας θα φανούν το καλοκαίρι, αφού ο σταθμός του Αμυνταίου είναι εξαιρετικά δύσκολο να τεθεί σε λειτουργία.

Keywords
Τυχαία Θέματα