«Ταύροι» στο Υπερ-Tαμείο της δημόσιας περιουσίας

Στις ευρωεκλογές του 1999 το νεότευκτο κόμμα του πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέφανου Μάνου κάνει για πρώτη φορά την εμφάνιση του. Με επωνυμία "Οι Φιλελεύθεροι" και με σήμα, ένα ταύρο έτοιμο για δράση η λίστα που συγκροτήθηκε δεν βρήκε ανταπόκριση και τα ποσοστά της έμειναν στα ρηχά. Στην 11η θέση της λίστας βρίσκεται το όνομα του κ. Θεμιστοκλή Κουβαράκη, ένα στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας

Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο που για ένα φεγγάρι ήταν και επικεφαλής του γραφείου της τράπεζας στην Αθήνα.

Σήμερα, ο 61χρονος οικονομολόγος κ.Θεμιστοκλής Κουβαράκης βρέθηκε στο νέο του πόστο. Ως Μέλος του πρώτου Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών & Περιουσίας (HCAP) μαζί με τους άλλους 8 – άνδρες και γυναίκες- εγκαταστάθηκε στα προσωρινά γραφεία της εταιρείας (γνωστής και ως Υπερ-ταμείο) που βρίσκονται στο πολυώροφο κτήριο γραφείων στην Στοά Μπολάνη (με είσοδο απο την Οδό Βουλής). Στην μία άκρη της Στοάς όπου βρίσκεται και το αγαπημένο ποτάδικο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου) είναι τα γραφεία της ΕΤΑΔ ( που ενσωμάτωσε ΚΕΔ, Ολυμπιακά Ακίνητα κα) και στην άλλη, το κτήριο που φιλοξενεί το ΤΑΙΠΕΔ. Τόσο η ΕΤΑΔ, όσο και το ΤΑΙΠΕΔ είναι πλέον θυγατρικές του Υπερ-ταμείου.

Ο κ. Κουβαράκης δεν είναι ο μόνος που φέρνει τον αέρα της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας στην εταιρεία που θα διευθύνει τις τύχες του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και των συμμετοχών του δημοσίου.

Για παράδειγμα, η κα Αλίκη Γρηγοριάδη τα δύο τελευταία χρόνια μετά απο μια σπουδαία επαγγελματική διαδρομή στην JP Morgan, την ABN Amro Bank, την Citi κα λειτουργεί με επιτυχία ως σύμβουλος και μέντορας νεοφυών επιχειρήσεων τραπεζο-οικονομικού και ασφαλιστικού τομέα στο Λονδίνο – μια ειδήμων στον κρίσιμο για τις τράπεζες χώρο του Fin Tech με καλό πέρασμα στις νέες ηλικίες των startupers αλλά και τα τραπεζικά στελέχη. Πάντως, οι εντυπώσεις που άφησε η τελευταία της παρέμβαση στην Αθήνα στο πλαίσιο των πάνελ για το Fin Tech που "έστησε" η Μαρία Λεοντίου της Eurobank στο πλαίσιο του Startup Safary Athens τον περασμένο Νοέμβριο ήταν από κάθε άποψη θετικές.

Η κα Γρηγοριάδη, γεννημένη το 1968, σπούδασε Marketing στο Deree College στην Αθήνα. Είναι κάτοχος ΜΒΑ από το Manchester Business School στην Αγγλία. Εργάστηκε ως Project Manager, Senior Auditor, Market Manager και Head of Product Development στην CitiBank στο Λονδίνο (1994-2001); ως Global Head of Service Management στην ABN Amro Bank στο Λονδίνο και στην Ολλανδία (2001-2009); ως Managing Director of European Transaction Services στην JP Morgan (2010-2015).

Στο εξωτερικό έχει κάνει καριέρα και η κα Μαρίνα Νιφόρου. Εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα (1993-1998), ως Director Corporate Strategy στο Groupe Pechiney στη Γαλλία (2001-2004), στο INSEAD ως Executive Director (2007-2010) και ως Γενική Διευθύντρια στο Αμερικανικό Επιμελητήριο στην Γαλλία (2010-2014). Η κα Νιφόρου γεννήθηκε το 1969. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Cornell στις ΗΠΑ. Είναι κάτοχος MBA από το INSEAD και Μεταπτυχιακών Τίτλων στην Δημόσια Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και Διεθνείς Σxέσεις από το Πανεπιστήμιο SAIS-Johns Hopkins.

Ο κύκλος των 4 μη εκτελεστικών του Δ.Σ κλείνει με τον κ. Γιώργο Μαθιό. Ο τελευταίος λόγω τηλεοπτικών εμφανίσεων (κορυφαία η συνάντηση του με την Ελένη Μενεγάκη) δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις. Είναι ο άνθρωπος που συμβολίζει για τους περισσότερους τηλεθεατές την μετάβαση απο το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα. Για 6 χρόνια, από το 2009 έως και το 2015 ο 50χρονος μηχανικός ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Digea, του φορέα που συγκρότησαν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί για το project της μετάβασης.

Ο ίδιος είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου (MSc) από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Επίσης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MSc) από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ στον τομέα του Marine Engineering και του Shipping. Τέλος είναι κάτοχος MBA από το Manchester Business School και υποψήφιος Διδάκτορας (PhD) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε στην Procter & Gamble στη Γερμανία και L'Oreal Hellas (1995-2000), στην Multichoice Hellas ως Digital Platform Director (2000-2002), στην Coca-Cola Co (2002-2007) ως Head, Athens 2004 Olympic Games Activation και Southeast Europe Integrated Marketing & Communications Manager στην HSBC Bank Plc. (2007-2008) ως Head of Marketing and Customer Propositions.

Το Δ.Σ συμπληρώνεται με τα 3 εκτελεστικά μέλη. Τον πρόεδρο, τον 66 χρονο manager πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα κ. Γιώργο Διαμαντόπουλο, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, την διευθύνουσα σύμβουλο, την 46χρονη μηχανικό Ράνια Αικατερινάρη (που με το open.gov του Γ.Α. Παπανδρέου βρέθηκε στα υψηλά πόστα της ΔΕΗ) και τον 53χρονο μηχανικό κ. Στέφανο Γιουρέλη, διευθύνοντα επιχειρησιακών λειτουργιών (COO). Ο τελευταίος εργάστηκε για 19 χρόνια στην Hewlett Packard, εκ των οποίων 4 χρόνια ως Γενικός Διευθυντής Ελλάδος και 4 χρόνια ως Δ/νων Σύμβουλος Αφρικής και Ελλάδος με έδρα το Dubai.

Η διαδικασία της επιλογής του έγινε με ευθύνη του Εποπτικού Συμβουλίου, επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Jacques, Henri, Pierre, Catherine Le Pape- παλιός συνεργάτης της κας Christine Madeleine Odette Lagarde του ΔΝΤ.

Οπως ανάφερεται σε σχετικό δελτίο τύπου: " Το Εποπτικό Συμβούλιο της εταιρείας εξέτασε τα προφίλ των υποψηφίων που είχαν υποβληθεί στην Stanton Chase με βάση τα απαιτούμενα κριτήρια (προσόντα, αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία, την προσωπική τους πορεία, κτλ.).

Στο πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, το Εποπτικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με την Stanton Chase, διενήργησε συνεντεύξεις με κάθε έναν από τους υποψηφίους προκειμένου να αξιολογήσει τις γνώσεις τους όσον αφορά το επιχειρηματικό γίγνεσθαι σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, τον ευρύτερο οικονομικό ρόλο της HCAP στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τον ρόλο των κρατικών επιχειρήσεων και της Δημόσιας περιουσίας στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων".

Κ. Τσ.

Keywords
abn amro bank, jp morgan, abn amro, ελενη μενεγακη, hsbc bank, hewlett packard, εμφάνιση, δραση, τραπεζες, αθηνα, βουλη, κεδ, εταιρεία, morgan, abn, tech, eurobank, athens, deree, μβα, business, school, project, market, head, citibank, global, european, γαλλια, ηπα, mba, hopkins, digea, msc, phd, hellas, olympic, games, europe, hsbc, plc, ελλαδα, gov, παπανδρεου, δεη, dubai, jacques, κας, ΔΝΤ, γίγνεσθαι, εθνικη τραπεζα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, eurobank alpha, alpha eurobank, τελος ακινητης περιουσιας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, εκλογες 2014, εκλογες 2015, ελενη, ψηφιακο σημα, hsbc bank, ακινητα, γερμανια, εδρα, ηπα, καριερα, λονδινο, μβα, οικονομικο πανεπιστημιο αθηνων, οικονομια, ολλανδια, πλαισιο, citibank, dubai, eurobank, games, hsbc, jp morgan, mba, olympic, ανθρωπος, βρισκεται, γίγνεσθαι, γραφεια, διοικηση, εγινε, εμειναν, εμφάνιση, επιτυχια, εταιρεία, ετοιμο, ευθυνη, κας, κεδ, κυκλος, κομμα, λουξεμβουργο, μηχανικος, μαρια, νιουκαστλ, ονομα, πανεπιστημιο αθηνων, ρολο, φεγγαρι, φορα, ψηφιακο, athens, abn amro, abn, abn amro bank, business, deree, europe, global, γνωσεις, gov, head, hewlett packard, hopkins, hellas, project, jacques, morgan, market, plc, school, σημα, tech, τραπεζα, european
Αναζητήσεις
εταδ υπερταμειο
Τυχαία Θέματα