Τα στοιχεία των μεγαλοφειλετών στην ΤτΕ


Του Κωστή Πλάντζου

Σε πλήρη καταγραφή όλων όσων χρωστάνε σε τράπεζες, σε funds ή σε όποιο άλλο πιστωτικό ίδρυμα, από 1 εκατομμύριο ευρώ και πάνω, προχωρά (για «στατιστικούς λόγους» όπως αναφέρεται) η Τράπεζα της Ελλάδος.

Με Πράξη του Διοικητή της, κυρίου Γιάννη Στουρνάρα, η Τράπεζα

της Ελλάδος θα συλλέγει ανά τρίμηνο τα αναλυτικά στοιχεία για το πόσοι χρωστάνε πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, από δάνεια και άλλες πιστώσεις που έχουν λάβει. Η νέα λίστα δεν θα έχει σχέση με εκείνη των μεγαλοφειλετών της εφορίας, ούτε περιορίζεται στους «κακοπληρωτές», αφού θα καταγράφει όσους έχουν μεγάλα χρέη προς το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ακόμα και αν δεν είναι καν ληξιπρόθεσμα και εξυπηρετούν κανονικά.

Στο νέο σύστημα καταγραφής θα «πιάνονται» οι πάσης φύσεως οφειλές, ακόμα και από πιστωτικές κάρτες.

Συγκεκριμένα η νέα απόφαση Στουρνάρα ορίζει ότι:

- Στοιχεία θα στέλνουν ανά τρίμηνο τα πιστωτικά ιδρύματα με έδρα στην Ελλάδα, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα υποκαταστήματα των ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδος, οι εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης, οι εταιρείες πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων, καθώς επίσης και οι εταιρείες παροχής πιστώσεων.

- Ζητούνται τα στοιχεία μεγάλων οφειλετών, εφόσον το συνολικό υπόλοιπο της οφειλής τους υπερβαίνει το ποσό του 1 εκατ. ευρώ.

- Μεταξύ άλλων καταχωρούνται ΑΦΜ του οφειλέτη, ανάλυση οφειλών ανά είδος οφειλής, αν έχει ενταχθεί σε προστασία (νόμου Κατσέλη κλπ) ακόμα και «ενδεχόμενες» οφειλές του.

- Καταγράφονται οφειλές ανά κατηγορία και συγκεκριμένα: Στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια νοικοκυριών για την απόκτηση ή επισκευή οικιστικού ακινήτου, καταναλωτικά Δάνεια, δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μικρότερο των 2,5 εκατ. ευρώ, δάνεια προς μεσαίες (με κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 2,5 εκατ. ευρώ) και Μεγάλες Επιχειρήσεις (με κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 50 εκατ. ευρώ), ναυτιλιακά Δάνεια κλπ.

- Στις οφειλές δεν καταγράφονται: Οι τόκοι που υπολογίζονται εξωλογιστικά, η εισφορά του ν. 128/1975 και οι μετοχές.

- Στις οφειλές προσμετρούνται: Οι δεδουλευμένοι τόκοι του τμήματος των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση και υποχρεώσεις που απορρέουν από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης για όλη τη διάρκεια της σύμβασης.

- Ξεχωριστά καταγράφονται ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών

- Καταγράφονται και Χρεωστικοί τίτλοι, στην αξία με την οποία εμφανίζονται στον ισολογισμό/ λογιστική κατάσταση (ομόλογα, ομολογίες, εμπορικά γραμμάτια εκδόσεως του οφειλέτη κλπ) οι οποίοι βρίσκονται ή έχουν περιέλθει στην κατοχή του ιδρύματος.

- Καταγράφεται αναλυτικά η «Αξία εξασφαλίσεων» που έχουν δοθεί συνολικά από τον οφειλέτη δηλαδη: εξασφάλιση με Μετρητά και Ισοδύναμα Μετρητών, εγγεγραμμένα βάρη σε Οικιστικά Ακίνητα, εγγεγραμμένα βάρη σε Εμπορικά Ακίνητα, Βιομηχανοστάσια και Λοιπά Ακίνητα, εξασφάλιση με Εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου κλπ.

- Αναγράφεται επίσης το ποσό των σωρευμένων προβλέψεων που έχουν ληφθεί για τον συγκεκριμένο πιστούχο, ακόμα και πραγματοποιηθείσες αλλά μη Αναφερόμενες Ζημίες [Incurred But Not Reported Losses (IBNR): συνολικές προβλέψεις για ζημίες που επήλθαν αλλά δεν δηλώθηκαν]. Εδώ περιλαμβάνονται και τυχόν απομειώσεις (impairment) που έχουν καταχωρηθεί έναντι της αξίας χρεωστικών τίτλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα