Τα σενάρια για τον Γ. Στουρνάρα

Αν η χώρα αποφασίσει να παραμείνει στο δρόμο της λογικής, η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους είναι το πιο κρίσιμο βήμα των επομένων μηνών. Μια δύσκολη διαπραγμάτευση που θα πρέπει να γίνει με ΕΕ και ΔΝΤ να κινούνται σε διαφορετικές τροχιές. Το βάρος αυτής της διαπραγμάτευσης -και όχι μόνον τεχνικά- θα κληθεί να σηκώσει ο Γ. Στουρνάρας.

Γιατί,

λοιπόν άνοιξε πολιτικά θέμα αντικατάστασης Στουρνάρα σε αυτήν τη συγκυρία; Ο πρωθυπουργός μέχρι τώρα τον κάλυπτε αποτελεσματικά σε μια σειρά επιθέσεων που συστηματικά δεχόταν ο υπουργός Οικονομικών, όπως πχ με τους φόρους στα ακίνητα των αγροτών κλπ. Τώρα η ασπίδα δεν φαίνεται να είναι το ίδιο αποτελεσματική. Οι φήμες απομάκρυνσης του ήταν τόσο έντονες τη Δευτέρα που χρειάστηκε να επιστρατευτεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τον «καπνό» που σηκώθηκε για την παραμονή ή μη του Γ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομίας; Η ότι το σχέδιο- στρατηγική εξόδου από το μνημόνιο της κυβέρνησης έχει ανατραπεί από τους δανειστές στην πράξη και εμείς δεν το έχουμε πληροφορηθεί ακόμη ή ο Πρωθυπουργός υπό την πίεση πιθανών κυοφορούμενων εξελίξεων (πολιτικών, δικαστικών, εθνικών) αναγκάζεται να αναθεωρήσει τα σχέδια του.

Η αβεβαιότητα που δημιουργείται γύρω από την παραμονή ή μη του κ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για επιθέσεις σε βάρος του. Αλλωστε η κριτική εκ των υστέρων είναι πάντα εύκολη και κάποιοι από τους επικριτές του Στουρνάρα σήμερα, ούτε το συζητούσαν να καθίσουν στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου, όταν τους προσφερόταν. Ούτως ή άλλως, η αποτίμηση του έργου ενός υπουργού Οικονομικών δεν είναι εύκολη. Κυρίως γιατί δεν μπορεί ο υπουργός να δώσει τις απαντήσεις που θέλει, ώστε να γίνει κατανοητό το μέτρο των αποφάσεων. Δεν μπορεί για παράδειγμα στο δημοσιογράφο που πιέζει με ερωτήσεις να πει χαλαρά «δεν το κάναμε επειδή τα λεφτά που είχαμε έφθαναν για πέντε ημέρες» ή «επειδή την άλλη μέρα η τράπεζα θα είχε κλείσει». Πόσο μάλλον όταν ο Στουρνάρας είναι κόκκινο πανί για ισχυρά κυβερνητικά στελέχη, θυμηθείτε πχ την έκρηξη Βενιζέλου σε βάρος του υπουργού Οικονομικών ενώπιον δημοσιογράφων με ειρωνείες του τύπου ότι είναι αναντικατάστατος κλπ

Το κλίμα και τα περιθώρια που είχε ο Γ. Στουρνάρας για τις αποφάσεις που έλαβε είναι το βασικό κριτήριο την αξιολόγηση της υπουργικής θητείας του. Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και ο υπουργός Οικονομικών έκανε λάθη. Το κυριότερο είναι ότι σταμάτησε να μιλάει περίπου σαν γιατρός κρατώντας αποστάσεις με δηλώσεις του τύπου «παίρνουμε αυτά τα μέτρα, ελπίζοντας…» και άρχισε να κάνει δηλώσεις που προκαλούσαν το κοινό αίσθημα, όπως ότι «οι έλληνες δεν πληρώνουν πολλούς φόρους για τα ακίνητα, το εισόδημα» κλπ.

Στο σημείο που είμαστε όμως -και ασχέτως των όποιων σωτήριων ή εσφαλμένων κινήσεων έγιναν- η ουσία είναι ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να σωθεί αν αποφασίσει να θυσιάσει τον Στουρνάρα. Απλώς η αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας περιόδου που η χώρα θα επιστρέψει στο σκληρό ρόκ, που έλεγε και ο Λαλιώτης.

Blogger Αλέξανδρος Κασιμάτης
Keywords
Τυχαία Θέματα