Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου για την νίκη Ντ. Τραμπ

Σοκαρισμένος δηλώνει ο διεθνής Τύπος από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Economist: «Στην αρχή ήταν αδιανόητο, μετά ήταν εξαιρετικά απίθανο, τώρα είναι η πραγματικότητα»

Αυτό είναι το σχόλιο του Economist για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ αναμένεται να εξασφαλίσει είτε 305 είτε 309 ψήφους εκλεκτόρων, αρκετά παραπάνω από τους 270 που χρειάζεται.

Ο δρόμος του Ντόναλντ Τραμπ

προς το Λευκό Οίκο ήταν ο αναμενόμενος: σύμφωνα με τα exit polls, κέρδισε την πλειοψηφία των λευκών χωρίς πτυχίο κολεγίου, εξασφαλίζοντας ένα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος με 67% έναντι 28%.

Πρόκειται για ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε σχέση με εκείνο που εξασφάλισε η Χίλαρι Κλίντον από τους ισπανόφωνους, με 65% έναντι 29%.

Αυτό το πλεονέκτημα του επέτρεψε να «κρατηθεί» -αν και με μικρή διαφορά- σε αμφίβολες πολιτείες του νότου, κυρίως στη Φλόριντα και τη Βόρεια Καρολίνα, να εξασφαλίσει μια νίκη οκτώ μονάδων στο Οχάιο και –αυτό είναι κρίσιμο- να μεταβάλλει τις ισορροπίες σε τρεις μεγάλες βόρειες πολιτείες: το Γουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και την Πενσυλβάνια, πολιτείες γεμάτες με λευκούς ψηφοφόρους από την εργατική τάξη που είχαν να στηρίξουν Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο από το 1988, αναφέρει χαρακτηριστικά.

El Periodico: Θεέ, συγχώρεσε την Αμερική

Το καταλανικό El Periodico κυκλοφορεί με τον Donald Trump στο εξώφυλλό του και τον τίτλο «Θεέ, συγχώρεσε την Αμερική».

Με ανάποδη σημαία η New York Daily News

Με εξώφυλλό της μια αναποδογυρισμένη αμερικάνικη σημαία κυκλοφορεί σήμερα η New York Daily News. Στο τίτλο αναφέρει: «Εμπιστευόμαστε τον Θεό;».

Independent: Πρόεδρος Trump;

Με σκεπτικισμό και υπό τον τίτλο «Πρόεδρος Trump;» κυκλοφορεί η βρετανική εφημερίδα Independent.

Guardian: Ο Trump ξεπερνά κάθε προσδοκία

Λίγο πριν οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα των εκλογών η Guardian σχολιάζει τη -μέχρι τότε- διαφαινόμενη νίκη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών.

Corriere della Sera: Kοινά στοιχεία με του Berlusconi η νίκη Trump

«Η διαφαινόμενη νίκη του Donald Trump, στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει κοινά στοιχεία με εκείνα του Berlusconi, το 1994», σύμφωνα με πολλούς ιταλούς αναλυτές.

Όπως υπογράμμισε ο σχολιαστής της εφημερίδας Corriere della Sera Aldo Cazzullo, ο Trump, με την αναπάντεχη αυτή νίκη του, θυμίζει σε κάποιο βαθμό εκείνη του «πρώην Καβαλιέρε», πριν από δύο δεκαετίες, από την στιγμή που και οι δυο βασίσθηκαν μόνον στην προσωπική τους εκστρατεία, χωρίς να στηριχθούν σε ισχυρές πολιτικές συμμαχίες.

Παράλληλα, όπως τονίζουν αναλυτές που φιλοξενούνται σε εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης Rai, υπάρχει και ένα άλλο κοινό στοιχείο: όπως συνέβαινε και στην Ιταλία, στο παρελθόν, πιθανότατα και στις Ηνωμένες Πολιτείες μέρος των ψηφοφόρων μπορεί να μην θέλησε να αποκαλύψει τις πραγματικές πολιτικές του προθέσεις στους δημοσκόπους, νιώθοντας ένα είδος «ντροπής», για το ότι είχε αποφασίσει να στηρίξει τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα