Τα πρόσωπα και το management

Ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν τις επιχειρήσεις στο ανταγωνιστικό πεδίο της αγοράς είναι η συνέχεια και η συνέπεια στο management και ιδιαίτερα, στην ηγετική ομάδα διεύθυνσης της επιχείρησης. Και η συνέχεια και η συνέπεια σε κάθε περίπτωση για να λειτουργήσει και να παραγάγει αποτελέσματα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από την «μακρά παραμονή» στο πηδάλιο της επιχείρησης… Και αυτό για να συμβεί υπάρχει μία και μόνη προϋπόθεση: Η εμπιστοσύνη των μετόχων!

Δύσκολα πράγματα θα πείτε – αλλά πιστέψτε με – μέσα στην πολυπλοκότητα των σχέσεων, των επιλογών και των συμπεριφορών τα πράγματα

ως προς τα πρόσωπα και τις ευθύνες τους στο management είναι απλά, πολύ απλά. Ουσιαστικά, ένα δίπτυχο: Αποτελέσματα και εμπιστοσύνη- εμπιστοσύνη και αποτελέσματα.

Οι σκέψεις αυτές ήρθαν να συνοδεύσουν και να σχολιάσουν την ανανέωση της διάρκειας της σύμβασης του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ «μέχρι την ημερομηνία της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2021, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις».

Η απόφαση των μετόχων έχει τη σημασία της – και αυτό γιατί δεν είναι και τόσο συνηθισμένο φαινόμενο σε public companies με υψηλά στάνταρ εταιρικής διακυβέρνησης η μακρόχρονη παραμονή σε θέσεις πρώτης ευθύνης.

Ο Μιχάλης Τσαμάζ είναι, από το Νοέμβριο του 2010, επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ, κορυφαίου τηλεπικοινωνιακού παρόχου στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη.

Με την σφραγίδα της δικής του διεύθυνσης τα δεδομένα στον Όμιλο ΟΤΕ άλλαξαν δραστικά. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά παραμένοντας στην επικράτεια των δεδομένων:

Την εποχή Τσαμάζ ο Όμιλος ΟΤΕ εξυγίανε τα οικονομικά του, δημιούργησε νέες πηγές εσόδων, και μετασχηματίστηκε σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας με τον πελάτη στο επίκεντρο και την COSMOTE ως ενιαία εμπορική μάρκα για τα προϊόντα του Ομίλου σε σταθερή, κινητή, internet και τηλεόραση.

Με άλλα λόγια, η υγιής χρηματοοικονομική του θέση, επιτρέπει στον Όμιλο ΟΤΕ να εφαρμόζει ένα εκτεταμένο, πολυετές, σχέδιο επενδύσεων σε δίκτυα οπτικών ινών, κινητής νέας γενιάς, υπηρεσιών πληροφορικής και συνδρομητικής τηλεόρασης εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές της χώρας. Και αυτό έχει το αποτέλεσμα του: Η στρατηγική του Ομίλου εστιάζει πλέον στον ψηφιακό του μετασχηματισμό και την προσαρμογή στα δεδομένα που δημιουργεί η νέα ψηφιακή εποχή.

Για την ιστορία και μόνο ο σημερινός πρόεδρος / διευθύνων σύμβουλος κατείχε σειρά θέσεων ευθύνης στον ΟΤΕ, επιβλέποντας την πορεία των θυγατρικών του Ομίλου εκτός Ελλάδος και συνεισφέροντας στην εξυγίανση των διεθνών δραστηριοτήτων από το 2001. Πρόκειται για 16 ολόκληρα χρόνια…

Σε αυτά τα χρόνια ο Μιχάλης Τσαμάζ παρέλαβε ένα πρώην κρατικό μονοπώλιο με ότι αυτό σήμαινε στα οικονομικά του αλλά και στην δομή και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των δραστηριοτήτων του και διαμόρφωσε μαζί με την ομάδα των συνεργατών του μια σύγχρονη ευρωπαϊκών προδιαγραφών επιχείρηση με πελατοκεντρικό προσανατολισμό και εξορθολογισμένη λειτουργία σε όλα τα επίπεδα παραγωγής και παροχής υπηρεσιών.

Τέλος, για όλους όσοι αναρωτιούνται γιατί μας ενδιαφέρει η απόφαση των μετόχων του ΟΤΕ για την ανανέωση της σύμβασης του Μιχάλη Τσαμάζ η απάντηση είναι μια. Το ενδιαφέρον δεν έχει να κάνει μόνο με τα πρόσωπα αλλά για την σχέση των προσώπων με τις μεγάλες επιχειρήσεις αυτής της χώρας – τις επιχειρήσεις που συμβάλλουν με τις επενδύσεις τους και τις δραστηριότητες τους στη παραγωγή κερδών για τους μετόχους αλλά και δουλειές και εισοδήματα στην αγορά, σιγουριά στους εργαζόμενους, ανταποδοτικό μέρισμα στη κοινωνία, προοπτική στους νέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα