Τα «μυστικά» της ΔΕΗ για τον ΑΔΜΗΕ

Του Στέλιου Μορφίδη

Και όμως η εμπλοκή στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ λόγω των δανειακών συμβάσεων και των τραπεζικών χορηγήσεων φαινόταν εξαρχής!

Η ίδια η ΔΕΗ, που με την επιστολή των συστημικών τραπεζών προς τον υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο απειλείται όχι μόνο με απόρριψη του αιτήματος της για νέα

πίστωση 200 εκατ. ευρώ αλλά και διακοπή συνολικά των πιστοδοτήσεων, προειδοποιούσε ήδη από το Σεπτέμβριο για τις περιπέτειες στις οποίες θα έμπαινε.

Στην ενδιάμεση οικονομική κατάσταση του 2016 που δημοσιοποιήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου, αφού προχωρά σε μία ανάλυση για το πόσο θα επηρεαστούν οι οικονομικές καταστάσεις του ομίλου, αναφέρει κατά γράμμα: «Επιπρόσθετα είναι ενδεχόμενο να μην ικανοποιούνται στο μέλλον συγκεκριμένοι χρηματοοικονομικοί δείκτες λόγω τόσο της σημαντικής μείωσης της κερδοφορίας όσο και της αλλαγής της κεφαλαιακής διάρθρωσης του νέου Ομίλου ΔΕΗ, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να επιφέρει την πρόωρη αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών συμβάσεων που περιλαμβάνουν σχετικούς δείκτες και που ενδεχομένως μπορεί να δυσχεράνει τη μελλοντική χρηματοδότηση και ανάπτυξή του».

Με απλά λόγια η ΔΕΗ αναγνώριζε ότι θα είχε σοβαρό πρόβλημα με τις δανειακές συμβάσεις που είχε υπογράψει με τις τράπεζες εικάζοντας ότι οι πιστωτές της θα ζητούσαν πρόωρη αποπληρωμή των δανείων.

Και αυτό καθώς με τις προτεινόμενες αλλαγές στη μετοχική σύνθεση του ΑΔΜΗΕ η ΔΕΗ σημειώνει πως «δεν θα συμπεριλαμβάνονται στις οικονομικές καταστάσεις του νέου ομίλου πάγια αξίας 1,658 δισ ευρώ και αντίστοιχα δανειακές υποχρεώσεις 525 εκατ. ευρώ με ημερομηνία αναφοράς 30.06.2015». Επίσης εκτιμά ότι η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) του νέου Ομίλου «θα είναι μειωμένη κατά 180 εκατ. ευρώ περίπου σε ετήσια βάση», που είναι ο μ.ο. της τελευταίας τετραετίας, «καθώς ο ΑΔΜΗΕ ως ρυθμιζόμενη εταιρεία Συστήματος Μεταφοράς παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλό EBITDA και πολύ υψηλό αντίστοιχα περιθώριο».

Σημειώνει δε πως με ημερομηνία 31.12.2014 «η αξία των παγίων του ΑΔΜΗΕ αποτιμήθηκε από ανεξάρτητο αποτιμητικό οίκο σε 1,537 δισ ευρώ, ενώ η αξία συμμετοχής του ΑΔΜΗΕ στα βιβλία της μητρικής εταιρείας ανέρχεται σε 916,4 εκατ. ευρώ».

Το σχετικό απόσπασμα απ' την ενδιάμεση οικονομική κατάσταση 2016

Σε κάθε περίπτωση αυτά που έγραφε τότε η ΔΕΗ αλλά και αυτά που υπογραμμίζουν στην επιστολή τους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες καταδεικνύουν πως τελικά ουδείς απ' το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ασχολήθηκε πραγματικά με την ουσία του ζητήματος ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ και τις σοβαρές επιπλοκές που αυτό θα είχε όχι μόνο στην ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή αλλά και στην ίδια τη ΔΕΗ, που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας λόγω των τεράστιων ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών της.

Οι τράπεζες στην επιστολή τους χαρακτηρίζουν τη διαδικασία του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ αντισυνταγματική εστιάζοντας στο γεγονός ότι η ΔΕΗ θα παραχωρήσει το 51% ενός περιουσιακού στοιχείου χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την αξία της εταιρίας με κίνδυνο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις. Επιπρόσθετα αποκαλύπτεται ότι με τη νομοθετική ρύθμιση Σκουρλέτη καταργούνταν το δικαίωμα των τραπεζών για καταγγελία των συμβάσεων, όπως προβλέπουν οι δανειακές συμβάσεις με τη ΔΕΗ σε περίπτωση σημαντικών αλλαγών στην περιουσιακή βάση της Επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2014 η τέσσερις συστημικές τράπεζες μαζί με την Τράπεζα Αττικής χορήγησαν κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο προς τη ΔΕΗ ύψους 2,2 δισ. ευρώ, που αποτελεί το μεγαλύτερο κοινοπρακτικό δάνειο που έχει χορηγηθεί σε εταιρία στην Ελλάδα.

Μετά την εμπλοκή η κυβέρνηση ενεργοποιήθηκε γνωστοποιώντας με ανακοίνωση πως χθες το απόγευμα υπήρξε συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του Ευ. Τσακαλώτου, του Γ. Σταθάκη και των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. «Μετά από εποικοδομητική συζήτηση που έγινε, συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες διασφαλίζουν πλήρως την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, κατόπιν της απαραίτητης τεχνικής και νομικής επεξεργασίας και στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθετικής ρύθμισης», ανέφερε η ανακοίνωση. Μόνο που από τις ίδιες τις τράπεζες δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι...

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί σε νέα έκτακτη ΓΣ των μετόχων της ΔΕΗ την ερχόμενη Τρίτη, 17 του μήνα...

Keywords
Τυχαία Θέματα