Τα μηνύματα των «27» ηγετών στην Μπρατισλάβα - Ξεκίνησε η Σύνοδος

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση των ηγετών των 27 κρατών μελών με στόχο τον «έντιμο διάλογο» μεταξύ των αρχηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εστιάζοντας στην οικονομία, την ασφάλεια και άμυνα και την μετανάστευση. Οι 27 –πλέον- αρχηγοί θα προσπαθήσουν να κάνουν μια επανεκκίνηση των σχέσεων τους, καθώς όπως σημείωσε και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, ποτέ ξανά δεν έχει δει μια Ευρώπη τόσο διχασμένη και με τόσο λίγο κοινό έδαφος μεταξύ των αρχηγών της.

Όντως η μετά-Brexit Ευρώπη έχει λιγότερα στοιχεία ενώσεως από ότι ποτέ, καθώς τα χρόνια χαμηλής ανάπτυξης και οικονομικής κρίσης,

μαζί με τις κρίσεις ασφάλειας στο εσωτερικό και εξωτερικό της Ένωσης (Ουκρανία, Συρία) και φυσικά το μείζον ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης που έχει οδηγήσει στη μερική κατάργηση της ελευθερίας κίνησης εντός των συνόρων της, έχουν διχάσει στο έπακρο τα κράτη-μέλη.

Η σημερινή Σύνοδος αποτελεί για τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ ένα στοίχημα. Είναι δυνατόν να οργανωθεί μια Σύνοδος χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα στις αποφάσεις της και χωρίς την ανάγκη συγγραφής συμπερασμάτων –συνεπώς χωρίς πίεση-, όπου οι αρχηγοί θα δουν ακριβώς που διαφωνούν και που συμφωνούν; Στόχος του Ντόναλντ Τούσκ είναι να φανεί αν υπάρχει –τουλάχιστον- η διάθεση για να υπάρξουν συγκλίσεις απόψεων στο μέλλον.

Όπως ανέφερε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος πριν λίγες ημέρες το ζήτημα είναι να ξεκινήσει μια πορεία διαλόγου. Να μην υπάρχει πίεση για άμεση λήψη αποφάσεων, και να γίνει διάλογος για το τι ενώνει τους αρχηγούς και πως μπορούν να ξεπεράσουν, μαζί, τις κρίσεις οικονομίας, ασφάλειας, μετανάστευσης.

Αν και φαινομενικά η σημερινή άτυπη Σύνοδος δεν αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην πορεία της Ε.Ε., απούσας δεσμευτικής απόφασης, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το γεγονός πως δεν θα είναι η τελευταία τέτοια συνάντηση και πως η Ευρώπη παραδοσιακά στις μεγάλες κρίσεις έλαβε δράση.

Προσελεύσεις

Αίσθηση προκαλεί πάντως ότι ο οικοδεσπότης Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο – εμφανώς «αγουροξυπνημένος» - έφθασε μάλλον αργοπορημένα με αποτέλεσμα να έχει προηγηθεί ο «φιλοξενούμενος» του πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου με αποτέλεσμα να μην ξεκινήσει, ως είθισται, η διαδικασία της υποδοχής!

«Είμαστε μία οικογένεια και όπως όλες οι οικογένειες έχουμε προβλήματα. Θα τα συζητήσουμε και θα τα λύσουμε», δήλωσε ο Ξαβιέ Μπετέλ προσθέτοντας «πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να συζητούμε και να δίνουμε λύσεις για τα προβλήματα μας». Όπως σημείωσε μάλιστα «δεν πρέπει να κατηγορούμε την Ευρώπη για τα προβλήματα μας. Το πρότζεκτ της Ενωμένης Ευρώπης είναι αποτελεσματικό κατά 90%. Πρέπει απλά και για τα υπόλοιπα θέματα να βρούμε τις λύσεις που χρειάζονται».

Λίγο αργότερα ακολούθησε – λίγο αργοπορημένος – ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας. «Οι 27 θα έχουμε ειλικρινείς συζητήσεις για το που πάει η ΕΕ. Θέλουμε να επιδείξουμε ενότητα και ότι η Ενωμένη Ευρώπη συνεχίζει ακάθεκτη. Στο τέλος της ημέρας ελπίζω να έχουμε καταλήξει σε έναν οδικό χάρτη με όλα τα σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους επόμενους έξι μήνες. Η διαδικασία ξεκινά εδώ στη Μπρατισλάβα, πιθανόν να συνεχιστεί το Δεκέμβριο στη Βαλέτα και αργότερα, το Μάρτιο στη Ρώμη. Ελπίζω να φθάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο πρώτος «καλεσμένος» τον οποίο υποδέχθηκε ο κ. Φίτσο ήταν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος όμως νωρίτερα απέφυγε να κάνει δηλώσεις.

Ωστόσο ο κ. Τουσκ όταν από μακρυά του φώναξε ένας δημοσιογράφος για το πώς θα ξεπεράσει τις διαφωνίες των Ευρωπαίων ο ίδιος ανταποκρίθηκε «είναι πιο εύκολο απ' ότι νομίζετε».

Μέρκελ: Η Ε.Ε. πρέπει να δείξει ότι μπορεί να λύσει τα κοινά προβλήματα

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη κατάσταση αλλά ελπίζω ότι μπορούμε να δείξουμε εμπράκτως ότι μπορούμε να τονώσουμε την οικονομική εμπιστοσύνη, να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία και να προσφέρουμε νέες θέσεις εργασίας» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια συμφωνία σήμερα.
Παράλληλα, δήλωσε ότι σημαντικό θέμα είναι και η ψηφιακή ατζέντα, αλλά και το προσφυγικό.

«Η προστασία των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων θα συζητηθεί αλλά οι αποφάσεις για το θέμα αυτό θα ληφθούν τους επόμενους μήνες, όταν και θα λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έδειξε επισης με την ομιλία του ότι και η Κομισιόν έχει παρόμοια σχέδια» πρόσθεσε. «Ελπίζω ότι η σημερινή μέρα θα δείξει πως τα κράτη μέλη της Ε.Ε. μπορούν να συνεργαστούν και να λύσουν τα προβλήματα» κατέληξε.

Φρ. Ολαντ: Τρία θέματα στο επίκεντρο της Συνόδου

«Υπάρχουν τρια απλά ζητήματα που θα βοηθήσουν τους Ευρωπαίους να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στο ευρωπαϊκό project και που θα συζητηθούν εδώ σήμερα: Η Ασφάλεια, η προετοιμασία για το μέλλον, ώστε να δείξουμε ότι η Ε.Ε. μπορεί να παίξει ρόλο παγκόσμιας δύναμης, και η επιστροφή της ελπίδας στους νέους» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, αφήνοντας ωστόσο αιχμές ότι η Γαλλία δεν μπορεί να δράσει μόνη της στον τομέα της ασφάλειας.

Σχετικά με το Brexit, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να μάθει η Ε.Ε. να ζει χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία ανάμεσα τους, εννοώντας πως η Ένωση έχει μέλλον, συμπληρώνοντας στον ίδιο τόνο πως «το Brexit είναι μια απαιτητική υπόθεση, αλλά έχουμε δύο επιλογές, είτε να διαλυθεί η Ένωση ή να δημιουργήσουμε μια νέα Ευρώπη».

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Χρειαζόμαστε ενότητα ώστε η Ευρώπη να μπορεί να λειτουργεί»

«Η σημερινή σύνοδος διεξάγεται για την εξομάλυνση των διαφορών μας. Χρειαζόμαστε ενότητα ώστε η Ευρώπη να μπορεί να λειτουργεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Αιχμές Ρούτε: «Η Ε.Ε. δεν είναι πολύ καλή στο να εφαρμόζει πράγματα»

Η Βρετανία πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για το Brexit, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε.
«Αν δεν το κάνει τότε παραμένει στην Ε.Ε. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να κάνουμε Συνόδους χωρίς τη Βρετανία εφόσον είναι ακόμα μέλος» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη σημερινή συνεδρίαση και τι περιμένει από αυτή, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αποφάσεις σήμερα αλλά θα υπάρξουν συμφωνίες για το πώς θα προχωρήσει η Ε.Ε. τους επόμενους μήνες. «Πώς θα προστατέψουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και πώς θα αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους μήνες για να βεβαιωθούμε ότι θα εφαρμοστούν κάποια πράγματα, γιατί, σε γενικές γραμμές, η Ε.Ε. δεν είναι καλή σε αυτά» σχολίασε.

Τσίπρας: «Η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίζει να υπνοβατεί»

Προσερχόμενος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο όραμα και μία ισχυρή ατζέντα για την αλλαγή. Χρειαζόμαστε μία κοινωνική Ευρώπη, με ανάπτυξη και ευημερία για όλους. Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη που να μπορεί να διαχειρίζεται την μετανάστευση αποτελεσματικά και με μία ανθρωπιστική προσέγγιση. Δεν πρέπει να συνεχίσει να υπνοβατεί σε λάθος κατεύθυνση».

Λιθουανή Πρόεδρος: «Δεν έχουμε άλλο δρόμο απ' το να λύσουμε τα προβλήματα»

«Δεν υπάρχει στόχος να λάβουμε αποφάσεις σήμερα αλλά και προετοιμαστούμε για την επίσημη Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβριο», δήλωσε προσερχόμενη η Πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις γύρω απ' την ασφάλεια και την πιο στενή αμυντική συνεργασία. Δεν έχουμε χώρο για κατακερματισμό. Δεν έχουμε άλλη επιλογή απ' το να λύνουμε τα προβλήματα μας.

Ερωτηθείσα εάν της λείπει η παρουσία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέσα Μέι η ίδια απάντησε αρνητικά. «Θα την δω στη Ν. Υόρκη την επόμενη εβδομάδα», είπε.

Δανός πρωθυπουργός: «Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι»

Μήνυμα ενότητας έστειλε και ο Δανός πρωθυπουργός, Lars Løkke Rasmussen, ο οποίος ερωτηθείς «πώς μπορεί να λυθεί η ευρωπαϊκή κρίση» απάντησε: «Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι».

Κρ. Κερν (Αυστρία): «Πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες που χρειάζονται βοήθεια»

«Η σημερινή συνάντηση ασχολείται με τα πραγματικά σοβαρά θέματα, όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια και η πρόνοια. Είναι αισιόδοξος ότι θα κάνουμε πρόοδο» δήλωσε ο Αυστριακός πρωθυπουργός, Κρίστιαν Κερν.

«Συγκεκριμένα προβλήματα χρειάζονται και συγκεκριμένες λύσεις. Πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες που χρειάζονται βοήθεια και πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Όποιος αγαπά την Ευρώπη πρέπει να νοιάζεται να την αλλάξει» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα