Τα μεγάλα deal που έρχεται να υπογράψει ο Ιρανός πρόεδρος στην Ευρώπη

Καθώς η χώρα βγαίνει και πάλι στην παγκόσμια σκηνή μετά τη άρση των κυρώσεων εις βάρος της αυτό το μήνα, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί ξεκινάει από σήμερα ευρωπαϊκή περιοδεία με πρώτη στάση την Ιταλία, όπου αναμένεται να υπογράψει συμβάσεις με εταιρείες όπως η Airbus Group SE.

Ο Ιρανός πρόεδρος μπορεί να υπογράψει συμφωνίες αξίας περίπου 17 δισ. ευρώ με την Ιταλία, σύμφωνα με έναν Ιταλό αξιωματούχο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Επίσης,

κατά την επίσκεψη του κ. Ρουχανί στην Γαλλία αναμένεται να υπογραφεί μια συμφωνία για την αγορά 114 αεροσκαφών Airbus με σκοπό την αναβάθμιση του αεροπορικού στόλου του Ιράν ενώ είναι πιθανό να υπογράψει μια συμφωνία με την αυτοκινητοβιομηχανία PSA Peugeot Citroen και Renault SA, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ισλαμική Δημοκρατία επιδιώκει να καρπωθούν τα οφέλη της πυρηνικής συμφωνίας με παγκόσμιες δυνάμεις που σύναψε τον περασμένο Ιούλιο, η οποία με τη σειρά της άνοιξε το δρόμο για την άρση των οικονομικών κυρώσεων αυτό το μήνα.

Το βήμα ανοίγει την πόρτα για το Ιράν προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις που απαιτούνται για την αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης και την τόνωση των χαμηλών ποσοστών ανεργίας. Η άρση των κυρώσεων μπορεί να φέρει τουλάχιστον 50 δισ. δολάρια το χρόνο σε ξένες επενδύσεις, σύμφωνα με τον διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

«Η «επέκταση των δεσμών μεταξύ του Ιράν και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μεταξύ των πολιτικών της Τεχεράνης» , δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν λίγο πριν την αναχώρησή του για Ρώμη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Θα πρέπει να επωφεληθούμε από το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά τις κυρώσεις για την ανάπτυξη της χώρας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.»

Ο ίδιος θα βρίσκεται στην Ρώμη από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη και θα έχει επαφές τόσο με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, όσο και με τον Πάπα Φραγκίσκο αλλά και με πλήθος επιχειρηματιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα