Τα καλύτερα του Athens Science Festival 2017

«Ποιος θέλει να δει το τμήμα ρομποτικής;», ρώτησε η δασκάλα την τάξη της έξω από το Αεριοφυλάκιο 2 της Τεχνόπολης. «Βαρετόοοο», απάντησε φωναχτά ένας πιτσιρικάς μαθητής της. Ήταν μάλλον το πρώτο feedback που είχα σχετικά με το Athens Science Festival 2017, ενώ περίμενα χθες, Τετάρτη, να ξεκινήσει η δική μας ξενάγηση. Και ήταν το μοναδικό αρνητικό που άκουσα.

Ίσως ο εν λόγω

πιτσιρικάς να άλλαξε γνώμη στη συνέχεια της περιήγησής του στην έκθεση που έχει καταλάβει όλους τους χώρους της Τεχνόπολης, όταν είδε τον Βλάση, το ρομπότ χορευτή που προγραμμάτισε η ομάδα αναγνώρισης και επεξεργασίας μουσικής του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου/Ε.Κ. Αθηνά. Ή απλά να ενθουσιάστηκε με τις εγκαταστάσεις εικονικής πραγματικότητας στον χώρο του Πλαισίου.

Η φετινή γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας έχει τίτλο «Διαμορφώνοντας το μέλλον μας» και σίγουρα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των τάσεων που ήδη έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται σήμερα και θα γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας αύριο. Τα μεγέθη είναι από μόνα τους διαφωτιστικά: 130 ερευνητικοί, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί οργανισμοί δηλώνουν «παρών», 90 διαφορετικά διαδραστικά δρώμενα, 40 εργαστήρια για παιδιά, 20 workshops, 40 ομιλίες και 5 εκθέσεις τέχνης έχουν προγραμματιστεί έως την Κυριακή 2 Απριλίου. Από όλες αυτές τις δράσεις, εμείς επιλέξαμε αυτές που μας έκαναν κλικ και σας τις παρουσιάζουμε. Η λίστα, βέβαια, διαφοροποιείται για τον καθένα ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του, για αυτό ρίξτε μία ματιά στο πλήρες πρόγραμμα της έκθεσης προτού ξεκινήσετε για το Γκάζι.



Επισκεφτείτε τους εκθεσιακούς χώρους (έως την Κυριακή 2 Απριλίου)

Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί χώροι που θα σας ενθουσιάσουν. Στον χώρο των πειραμάτων επίδειξης θα δείτε μαθητές να σας δείχνουν πώς κατασκευάζονται κοσμήματα από... γάλα, ενώ στον διπλανό χώρο του Πλαισίου θα έχετε την ευκαιρία να πιλοτάρετε drones, να χαθείτε στη μαγεία της εικονικής πραγματικότητας, αλλά και να δείτε ρομποτάκια που μπορούν να μυήσουν τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της τεχνολογίας. Στο προαύλιο χώρο δεσπόζουν επίσης ορισμένα μηχανοκίνητα θαύματα made in Greece: το ηλεκτρικό αγωνιστικό μονοθέσιο των φοιτητών του Πανεπιστημίου της Πάτρας που φτάνει τα 100 χλμ/ώρα σε 3,1 δευτερόλεπτα, τη μονοκύλινδρη μοτοσυκλέτα του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας στις Σέρρες, αλλά και τον πανέμορφο Ημίονο, το χειροποίητο ηλεκτρικό ποδήλατο της Dromon Bicycles, μιας εταιρείας με έδρα ένα μικρό χωριό της Λέσβου.

Στην έκθεση τέχνης θα δείτε μία σειρά φωτογραφιών του αστροναύτη Σεργκέι Ριαζάνσκι και έναν μίνι θόλο όπου προβάλλονται επιστημονικές ταινίες, αλλά και να δοκιμάσετε τροφή που τρώνε οι αστροναύτες. Ακόμη, στη διαδραστική έκθεση, διάφορα σχολεία, πανεπιστήμια και άλλοι φορείς παρουσιάζουν τη δουλειά και την έρευνά τους.



Ελληνικές Θάλασσες και Κλιματική Αλλαγή, Πέμπτη 30/3, 19.00-19.50

Ο J.Y. Cousteau είχε πει: «Η θάλασσα, άπαξ και ρίξει το ξόρκι της, κρατά κάποιον στο δίχτυ της μαγείας της για πάντα». Ως Έλληνες, φέροντας τη σχέση με τη θάλασσα στην παράδοσή μας, μπορούμε να νιώσουμε αυτή τη μαγεία καλύτερα απ' τον καθένα. Στη συγκεκριμένη ομιλία, επιστήμη και θάλασσα συνδέονται, ώστε μέσα από την κατανόηση της σχέσης τους το κοινό να γνωρίσει: τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές θάλασσες/ακτές λόγω κλιματικής αλλαγής, τους τρόπους προστασίας τους, καθώς και το πώς να συμβάλλει σε αυτήν. Ομιλητής είναι ο Αχιλλέας Γ. Σαμαράς, συνιδρυτής του "THALASSA – Coastal Engineering Modelling" και ερευνητικός συνεργάτης στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Δηλητηριώδη βέλη, εκρηκτικά υλικά και γλυκό βιτριόλι: από την τραγωδία στη θεραπεία, Πέμπτη 30/3, 20.00-20.50
Σε ένα επιστημονικό ιστορικό ταξίδι μεταξύ ζωής και θανάτου μάς προσκαλεί ο γιατρός και χημικός Αθανάσιος Γιάννης. Πώς τα εκρηκτικά και τα δηλητήρια, από εγκληματικά όπλα στα χέρια τιμωρών, έγιναν θεραπευτικά εργαλεία στα χέρια γιατρών; Η αναισθησιολογία, η χειρουργική και η καρδιολογία του σήμερα, θα προσέφεραν τις ίδιες θεραπευτικές λύσεις χωρίς τις παραπάνω θανατηφόρες ανακαλύψεις; Οι απαντήσεις από τον κ. Γιάννη, του γερμανικού Ινστιτούτου Οργανικής Χημείας του Πανεπιστημίου της Λειψίας.



Δείτε όλο το φωτογραφικό αφιέρωμα στα City Stories

Keywords
Τυχαία Θέματα