Τα Android smartphone δέχονται ολοένα και περισσότερες «μολύνσεις»

Με την αύξηση χρήσης των smartphones συνάμα αυξάνεται και ο κίνδυνος προσβολής τους από μολυσμένα αρχεία και σύμφωνα με νέα στοιχεία έκθεσης της Nokia, αποκαλύπτεται ότι η πλειοψηφία των μολυσμένων συσκευών με δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, είναι Android smartphones.

Ωστόσο,

παρά τα δεδομένα που υπάρχουν η Nokia επαινεί τις συνεχείς προσπάθειες της Google με το Google Play Protect και αναφέρει πως η άμυνα του Play Store είναι καλύτερη από ότι ήταν πριν από δύο χρόνια. Κι όμως, τα app stores τρίτων είναι λιγότερο θωρακισμένα και αποτελούν φορείς μολύνσεων.

Τα λεγόμενα ως trojanized apps είναι αυτά που αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή για τις Android συσκευές. Όπως επισημαίνεται από τη Nokia, το Uapush adware είναι το πιο δημοφιλές επιβλαβές app, στη δεύτερη θέση κατατάσσει το Jisun ransomware και στη τρίτη θέση το Marcher banking trojan. ποσοστό μόλυνσης ανέρχεται στο 0,68%.
Όλες αυτές τις πληροφορίες η Nokia της συλλέγει μέσω του NetGuard, ενός προιόντος ασφαλείας που χρησιμοποιείται από πολλούς παρόχους κινητής τηλεφωνίας και με αυτόν τον τρόπο μπορούν να εντοπίσουν τον αριθμό μολυσμένων συσκευών χωρίς να απαιτείται από τους χρήστες να εγκαταστήσουν κάποιο ειδικό software. Αποκλίσεις πάντα υπάρχουν, δηλαδή οι αριθμοί μπορεί να μην είναι ακριβείς αλλά ταυτίζονται με το τελικό αποτέλεσμα.

Στα σταθερά οικιακά δίκτυα τα πράγματα φαίνονται πολύ καλύτερα. Η Nokia αναφέρει ότι το ποσοστό μόλυνσης μειώθηκε στο 6,2% από 11,3% πέρυσι.

Τέλος πάντων, απειλές υπάρχουν και για το iOS, κυρίως με εφαρμογές τύπου Spyphone, αλλά εκεί το φαινόμενο περιορίζεται καθώς δεν έχουμε την ύπαρξη τρίτων app stores για να κατεβάζουν οι χρήστες διαρκώς αμφιβόλου ποιότητας εφαρμογές.

Πηγή: techgear

Keywords
Τυχαία Θέματα