Σύσταση κοινής επιτροπής διαλόγου αποφάσισαν Φώφη-Θεοδωράκης

Αποστολή της η αναζήτηση κοινού πολιτικού και προγραμματικού πλαισίου πάνω στο οποίο θα συνεχιστούν οι συζητήσεις

Τη σύσταση κοινής επιτροπής αποφάσισαν σε συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, στο γραφείο του δεύτερου στη Βουλή.

Σύμφωνα με πηγές, η επιτροπή αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ενώ ορίστηκε χρονοδιάγραμμα δύο μηνών μέχρι να ολοκληρωθεί ο διάλογος. Στόχος των

ατόμων που θα προταθούν από τα δύο κόμματα είναι να φτιάξουν ένα κοινό πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών για να συζητήσουν τα αποτελέσματα.

Θεοδωράκης: Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξουμε τη χώρα

«Χρειάζεται μια μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξουμε τη χώρα και πρέπει να δούμε αν σ' αυτή την προσπάθεια πραγματικά προστίθεται νέος κόσμος» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

«Είναι απαραίτητο να συναινέσουμε στην δημιουργία μιας επιτροπής θέσεων και διαλόγου με την κοινωνία, μιας επιτροπής που δεν θα έχει πλειοψηφία ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε το Ποτάμι, αλλά οι περισσότεροι θα είναι και προέρχονται από την κοινωνία, μια επιτροπή που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μας δώσει ένα πλαίσιο θέσεων και τη δυνατότητα σε αυτό το εγχείρημα να προστεθεί νέος κόσμος» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Επικεφαλής του Ποταμιού. Στη συνέχεια τόνισε: «Είπαμε ότι αυτός ο διάλογος δεν πρέπει να είναι χρονικά απεριόριστος και θα πρέπει μέσα σε 2 μήνες αυτή η επιτροπή που θα ξεπερνά τα κόμματα μας, να μας πει τα συμπεράσματά της».

Η πλήρης δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη έχει ως εξής:

«Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Όπως έχω ξαναπεί το θέμα δεν είναι να ενωθούν οι μηχανισμοί για να σωθούν, το θέμα είναι, να συνεργαστούμε για να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας. Είπαμε με την κ. Γεννηματά ότι είναι απαραίτητο να συναινέσουμε στην δημιουργία μιας επιτροπής θέσεων και διαλόγου με την κοινωνία, μιας επιτροπής στην οποία δεν θα έχει πλειοψηφία ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε το Ποτάμι, όπου οι περισσότεροι θα προέρχονται από την κοινωνία και που θα συζητήσει τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Μια επιτροπή που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μας δώσει ένα πλαίσιο θέσεων και τη δυνατότητα σε αυτό το εγχείρημα να προστεθεί νέος κόσμος. Να δούμε δηλαδή αν πραγματικά προστίθεται νέος κόσμος σε μια μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξουμε η χώρα. Να δούμε δηλαδή πως μπορεί να συμβεί αυτό πραγματικά σε μια μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξουμε τη χώρα»

Αναφορικά με την κυβέρνηση, δήλωσε πως «είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξυπηρετεί τις προοδευτικές δυνάμεις. Έχει μία συντηρητική πολιτική και ως εκ τούτου σε αυτή την συζήτηση και σε αυτόν τον διάλογο δεν συμμετέχει».

Γεννηματά: Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα

Από τη μεριά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «σήμερα έγινε το πρώτο βήμα». «Από τη μεριά μας, από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διαμορφωθεί ένα δυναμικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό ρεύμα που θα δώσει ελπίδα στους προοδευτικούς πολίτες, που θα απαντήσει στις αγωνίες του Ελληνικού Λαού και θα σταθεί απέναντι στην προσπάθεια της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσουν ένα διχαστικό δίπολο που μόνο σε αδιέξοδο οδηγεί», συμπλήρωσε η Φώφη Γεννηματά.

Ως «σημαντικό βήμα» χαρακτηρίζουν τη σημερινή συνάντηση πηγές και από τα δύο κόμματα, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα υπάρξει διάλογος και με την κοινωνία.

Οι δύο αρχηγοί συναντήθηκαν μετά από μία μακρά περίοδο προετοιμασίας των συνθηκών σύγκλισης των δύο χώρων, αφού προηγήθηκε ανταλλαγή επιστολών, επαφές στελεχών και κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την κοινή δράση και την ψηλάφηση ενός νέου μεγάλου σχήματος συνεργασίας.

Επιδίωξη πάντως και των δύο είναι η συγκρότηση ενός ενιαίου πόλου ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, ικανό όχι μόνο να παίξει συμπληρωματικό ρόλο, αλλά να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων σε πρώτη φάση και πιθανόν πρωταγωνιστής σε επόμενη, όταν και ο κύκλος της «λαϊκίστικης αριστεράς θα κλείσει», όπως εκτιμούν και οι δύο πλευρές.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα