Συρία: Η αντιπολίτευση δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες της Γενεύης

Την απόφασή τους να μην παραβρεθούν στις συνομιλίες που θα ξεκινήσουν την Παρασκευή (28/1) στη Γενεύη, για την παύση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και την ειρηνευτική διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ανακοίνωσαν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, μετά τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν την Πέμπτη (28/1).

Καθοριστικό ρόλο στην αρνητική αυτή κατάληξη για την εξέλιξη των συνομιλιών, διαδραμάτισε η απόφαση του βασικού πυλώνα της αντιπολίτευσης, του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (SNC), το οποίο ανακοίνωσε, δια στόματος του επικεφαλής του, Τζορτζ Σάμπρα, ότι δεν θα μεταβεί αντιπροσωπεία

στη Γενεύη, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα και οι όροι που έχουν θέσει στα Ηνωμένα Έθνη. Το Συριακό Εθνικό Μέτωπο απαρτίζεται από διάφορα γκρουπ που έχουν τεθεί εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Παρόλα αυτά, ανακοινώθηκε πως οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν κανονικά την Παρασκευή στη Γενεύη, ενώ η απόφαση της συριακής αντιπολίτευσης προκάλεσε εντύπωση στους επιτελείς του ΟΗΕ. Νωρίτερα, όπως αποκαλύφθηκε, υπήρξε επικοινωνία της συριακής αντιπολίτευσης με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, από τα οποία ζητήθηκε να δοθούν έγγραφες εγγυήσεις από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, ότι θα εφαρμοστεί το ψήφισμα 2245, ώστε να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες της Γενεύης ή όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντίδραση του επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης, Σταφάν ντε Μιστούρα, ήταν θετική, καθώς η απαίτηση να δοθεί βοήθειας και να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί σε περιοχές όπου κατοικούν πολίτες, αποτελούν νόμιμο δικαίωμά τους.

Η εξέλιξη ωστόσο, ήταν αρνητική. Σύμφωνα με νέες δηλώσεις του εκπροσώπου της αντιπολίτευσης αργά το απόγευμα της Πέμπτης, την Παρασκευή (29/1) θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη, προκειμένου να αποφασιστεί το αν, το πότε και με ποιους όρους θα εισέλθουν στη διαδικασία των συζητήσεων. «Το σίγουρο είναι ότι δεν θα παραβρεθούμε στη Γενεύη την Παρασκευή»«, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα