Σύνορα κλειστά και η συμφωνία επαναπροώθησης με την Τουρκία στον «αέρα»

Ηττημένη στο πεδίο του κλεισίματος των συνόρων από τους βόρειους γείτονες, αλλά και με τη συμφωνία με την Τουρκία για την επαναπροώθηση προσφύγων να βρίσκεται στον «αέρα», καθώς οι χώρες του Βίζενγκραντ δεν αποκλείεται -τουναντίον, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό- να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 17ης-18ης Μαρτίου, η κυβέρνηση φαίνεται να στρέφει πλέον το ενδιαφέρον της, σχεδόν αποκλειστικά, στην ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζεται να δεχτεί, προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες

που βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους, την στιγμή αυτή, φαίνεται πώς ήρθαν για να μείνουν, καθώς τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ είναι κλειστά, ενώ δεν μπορούν ούτε και να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση «τρέχει» για τον εντοπισμό νέων χώρων για τη δημιουργία «hotspots» ανά την επικράτεια, καθώς οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά και, κατά συνέπεια, στο λιμάνι του Πειραιά, συνεχίζονται.

Τσίπρας: Η κυβέρνηση φτιάχνει 10.000 θέσεις για μετανάστες, καμία ΜΚΟ δεν μπορεί να το κάνει αυτό

Υποδεχόμενος σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τον επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Η πολιτεία, το ελληνικό κράτος, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, έχει καταφέρει να αυξήσει τις δυνατότητες διαμονής και φιλοξενίας, χτίζουμε περίπου 10.000 θέσεις την εβδομάδα και αυτό αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το καταφέρει καμία ΜΚΟ, όσο σημαντική κι αν είναι η συνεισφορά της».

Και συνέχισε: «Συνεπώς, θα πρέπει το επόμενο διάστημα, αυτή η σοβαρή δουλειά που κάνει ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα, να τύχει της ευρύτατης και ουσιαστικής υποστήριξης και από την Κομισιόν, αλλά και από κάθε κράτος ξεχωριστά που θέλει να συνδράμει, είτε σε υλικοτεχνική βοήθεια είτε σε προσωπικό, γιατί, νομίζω, η ανθρωπιστική κρίση που έχουμε αυτήν τη στιγμή στην Ειδομένη δεν είναι ελληνική υπόθεση, είναι ευρωπαϊκή υπόθεση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε από κοινού» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος διευκρίνισε ότι στην Ελλάδα για την ανθρωπιστική κρίση θα δοθούν μέχρι το 2018 συνολικά 700 εκατ. ευρώ. Τα 300 εκατ. φέτος, 200 εκατ. ευρώ το 2017 και 200 εκατ. ευρώ το 2018.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι ήρθε να συζητήσει σήμερα με τον πρωθυπουργό για να προετοιμαστούν και να περάσουν, μόλις υπάρξουν οι εγκρίσεις, στη φάση της υλοποίησης αυτού του μηχανισμού, «που είναι πάρα πολύ σημαντικός για την Ελλάδα, με στόχο να αμβλύνουμε τον πόνο των ανθρώπων στις περιοχές που όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να δράσουμε και τις οποίες θα επισκεφτώ πολύ σύντομα, μόλις έχουμε τις εγκρίσεις».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν 100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εκταμιευθούν άμεσα και έχουν περάσει στο δικό του χαρτοφυλάκιο, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε: «Όχι, όπως έχω πει το χρηματοδοτικό σκέλος βρίσκεται σε εξέλιξη και τα λεφτά θα περάσουν στο δικό μου χαρτοφυλάκιο μετά την έγκριση από τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Νούλαντ: Η Αθήνα ζήτησε ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος ζήτησε από τις ΗΠΑ την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως αποκάλυψε σήμερα η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, που επισκέπτεται τη χώρα μας.

Η κυρία Νούλαντ, η οποία έδωσε συνέντευξη Τύπου στην αμερικανική πρεσβεία, είπε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν μια «διαφανή και δίκαιη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό».

Αποφεύγοντας να κατονομάσει τον αξιωματούχο, είπε ότι συναντήθηκε με άνθρωπο από το Μέγαρο Μαξίμου και δέχθηκε ελληνικό αίτημα παροχής αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας για το προσφυγικό. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών: Περιμένουμε λίστα από την Ελλάδα για να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια

Στο ίδιο μήκος κύματος, έναν διάλογο ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών και τον Έλληνα ομόλογό του, στην πρόσφατη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΣ, αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με όσα είπε, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών πλησίασε τον Έλληνα ομόλογό του και τον ρώτησε «τι βοήθεια χρειάζεστε να σας στείλουμε;». «Θα σας στείλω τη λίστα» ήταν κατά τη γερμανική πλευρά η απάντηση του Έλληνα υπουργού. «Δεν θα αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα