Συνέδριο Economist: «Όχι άλλη γκρίνια για το χρέος»

της Σοφίας Ζαφείρη

Σαφή μηνύματα, ομολογουμένως όχι πολύ διαφορετικά από αυτά που έχουν «ταχυδρομήσει» έως σήμερα, έστειλαν κορυφαία στελέχη της Ευρωζώνης προς την ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια του σημερινού συνεδρίου του «Economist» αναφορικά με την πιθανότητα εξόδου της χώρας στις αγορές, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη.

Όπως ήταν απολύτως φυσικό το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου «καταναλώθηκε» στη συζήτηση για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να υποστηρίζει ότι «η Ευρώπη έχει ηθική υποχρέωση» να προσφέρει

στη χώρα μας κάποιας μορφής ελάφρυνση, για να λάβει την απάντηση από τον Νικόλα Τζιαμαρόλι, εκπρόσωπο του ESM στους θεσμούς, ο οποίος υπογράμμισε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι η εφαρμογή του προγράμματος».

Ακόμη πιο επιθετικός, μάλιστα, εμφανίστηκε ο Ρολφ Στράους (σε ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ), οικονομολόγος του ESM, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι εταίροι έχουν, ήδη, κάνει πολλά για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και ελάφρυνσης του χρέους.

Κερέ: Χωρίς σαφή μέτρα για το χρέος δεν υπάρχει QE

Απόλυτη σαφήνεια των μέτρων που θα εφαρμοστούν για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ζήτησε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, προκειμένου τελικώς τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE ).

«Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η αβεβαιότητα για το υψηλό χρέος έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία γενικά και στο χρηματοοικονομικό σύστημα ειδικότερα», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Τσακαλώτος: «Η ηθική υποχρέωση των Ευρωπαίων»

Για μία ακόμη φορά ο Έλληνας υπουργός οικονομικών επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της, καλώντας παράλληλα τους πιστωτές να σταματήσουν να «παίζουν» και να καταλήξουν σε μία συμφωνία-πακέτο για το θέμα του χρέους αλλά και την εκταμίευση της δόσης.

«Αυτό που ζητούμε από το ΔΝΤ είναι σαφήνεια. Νομίζω ότι είναι ώρα να αποφασίσει το ΔΝΤ το τι θέλει να κάνει και τι πιστεύει ότι χρειάζεται να γίνει» είπε ο κ. Τσακαλώτος και προσέθεσε «αισθάνομαι σαν προπονητής ποδοσφαίρου, ο οποίος προετοιμάζει την ομάδα χωρίς να γνωρίζει που είναι το τέρμα! Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζω».

Στουρνάρας: Η οικονομία δεν αντέχει νέα αβεβαιότητα

Την ανάγκη να υπάρξει κλείσιμο της αξιολόγησης προκειμένου να αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία υπογράμμισε από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρας.

«Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο έναν χρόνο αβεβαιότητας. Χρειαζόμαστε τώρα σαφήνεια γύρω απ' τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και πιο ρεαλιστικούς, χαμηλότερους στόχους πλεονάσματος», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ κατά την τοποθέτηση του στο συνέδριο του Economist για την Ελλάδα στη Φρανκφούρτη.

Παραμένει αισιόδοξος ο Μοσκοβισί

Σταθερός στην αισιοδοξία του -η οποία, πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει επαληθευτεί- παρέμεινε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί. «Τους τελευταίους μήνες βρεθήκαμε κοντά σε συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Θα κάνουμε το παν για να φτάσουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Για να κτίσουμε πάνω στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Θα συνεχίσω, εκ μέρους της Επιτροπής, να πιέζω όλους τους εμπλεκόμενους "παίκτες", στην εξεύρεση λύσης ζητώντας να έχουν κατά νου με υπευθυνότητα, τα 11 εκατομμύρια Ελλήνων πολιτών», τόνισε και συμπλήρωσε: «Είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και θα ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην μακρά της ιστορία».

Keywords
Τυχαία Θέματα