Συνεχίζεται η διόρθωση στον χρυσό - Έχασε τα $1.300

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Συνεχίζεται η φάση μίνι-διόρθωσης στην οποία έχει εισέλθει εδώ και λίγες εβδομάδες ο χρυσός, μετά και την σιχυρή άνοδο του τελευταίου τριμήνου που τον έφερε μια ανάσα από τα 1.350 δολάρια.

Με τις γεωπολιτικές εντάσεις να μη συγκινούν ιδιαίτερα τις αγορές, οι οποίες σήμερα καταγράφουν κέρδη ελέω ικανοποιητικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που μας προηδεάζει για χαλαρή νομισματική πολιτική από Fed, γεγονός που ισούται με μεγαλύτερα περιθώρια

κέρδους για τις μετοχές, και εγκατάλειψη ασφαλών ακταφύγιων, όπως ο χρυσός, οι επενδυτές βρήκαν ευκαιρία για νέα κατοχύρωση κερδών στο πολύτιμο μέταλλο.

Έτσι, η τιμή του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε με πτώση 1,3% ή 16,90 δολ., στα 1.299,20 δολ. ανά ουγγιά -το χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Ιανουαρίου 2019, εν μέσω μιας στροφής σε πιο ριψοκίνδυνα assets, όπως οι μετοχές, αλλά και στο δολάριο.

Ο χρυσός διολίσθησε κάτω του ψυχολογικού ορίου των 1.300 δολ. για πρώτα φορά σε πέντε εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,3% στις 96,5 μονάδες.
Η στερλίνα υποχωρούσε κατά 0,5% έναντι του δολαρίου, στο 1,319 δολ., ενώ το ευρώ σημείωνε οριακή πτώση 0,1% στο 1,136 φολ.

Στο σύνολο της εβδομάδας, ο χρυσός κατέγραψε βαριές απώλειες περίπου 2,5% -η χειρότερη εβδομαδιαία πτώση από την εβδομάδα έως τις 17 Αυγούστου 2018.

Το δολάριο επωφελήθηκε από τις πιέσεις που άσκησαν στο ευρώ και στην στερλίνα ορισμένα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία.

Οι αμερικανικές μετοχές ενισχύονται εν μέσω της αισιοδοξίας γύρω από τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται για μια σύνοδο ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον Κινέζο ομόλογό του κατά την οποία αναμένεται να υπογραφεί μια συμφωνία 150 σελίδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα