Συνδυάζοντας την παράδοση με την καινοτομία

Του Κώστα Τσαούση

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα της περιφέρειας μπορεί να είναι και ευλογία στις μέρες, αρκεί...

Αυτό το «αρκεί» κάνει και τη διαφορά των πραγμάτων. Και το «αρκεί», κατά την ταπεινή μου άποψη, έχει να κάνει με το ανθρώπινο δυναμικό και, κυρίως, με την επόμενη γενιά. Εκείνη δίνει τον τόνο, εκείνη προετοιμάζει την επιχείρηση για να ανταποκριθεί στις επιταγές των καιρών και να προσαρμοστεί έγκαιρα στα νέα δεδομένα

της αγοράς.

«Αρκεί», λοιπόν... Ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος -απόφοιτος του τμήματος Marketing & Επικοινωνίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- είναι ο εκπρόσωπος της 5ης γενιάς μιας οικογένειας από το χωριό Μάνεσι της Μεσσηνίας που έχει το λάδι στο αίμα της. Σήμερα, όποιος επισκεφθεί το site της οικογενειακής επιχείρησης θα εντυπωσιαστεί από το πώς οι διαχειριστές του αξιοποιούν την τέχνη του storytelling: «Στο One & Olive φυλάσσονται πολύτιμα μυστικά 120 χρόνων και 5 γενεών. Το 1896, ο παπα-Αποστόλης στήριξε την τοπική οικονομία με την παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή της Μεσσηνίας. Εκτοτε η οικογένεια Αναγνωστόπουλου φυλάσσει τις οικογενειακές αξίες σαν πολύτιμο θησαυρό: φιλότιμο, αγάπη, αφοσίωση, σκληρή δουλειά, αξιοπρέπεια, πίστη και ενότητα. Οι αρχές αυτές, που αναμειγνύονται με τη γόνιμη ύπαιθρο της Μεσσηνίας, ήταν τα μυστικά συστατικά του εκλεκτού ελαιολάδου του παπα-Αποστόλη.Ολες οι γενιές της οικογένειας Αναγνωστόπουλου κληρονόμησαν το πάθος του για τα πολύτιμα αγαθά της μεσσηνιακής γης, ενώ η παραγωγή εκλεκτού παρθένου ελαιολάδου ήταν η One & Olive αγάπη τους. Αυτή η αγάπη έγινε οικογενειακή παράδοση και καθήκον για αφοσίωση στην τελειότητα. Τώρα, σας προσφέρουμε τα μυστικά μας και την One & Olive αγάπη μας. Αυτό το εκλεκτό ελληνικό ελαιόλαδο έχει κρατήσει την οικογένειά μας ενωμένη, παραγωγική και δημιουργική.Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας την ιστορία μας, τις εμπειρίες και τις μοναδικές στιγμές δημιουργίας με καρπούς της ελληνικής γης».

Ο Δημήτρης από τη θέση του Strategic & Marketing Manager έχει την ευθύνη για τα πιο κρίσιμα κομμάτια της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Και η ευθύνη δεν φαίνεται να τον φοβίζει. Αλλωστε ο ίδιος έχει μάθει να μάχεται ως επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής με πανελλήνιες και διεθνείς διακρίσεις. Οπως επισημαίνει, το λάδι τους, το One & Olive, «είναι ένα βραβευμένο premium έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αυθεντικά ελληνικό, με βασικά συστατικά κορωνέικες ελιές, την κληρονομιά μας από το 1896, καινοτομία και design».

Και ο Δημήτρης συνεχίζει: «Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο design και στη λειτουργικότητα του προϊόντος, φέρνουμε το One & Olive και το ελληνικό ελαιόλαδο στη γαστρονομία σαν ένα μπουκάλι κρασί, το οποίο έχει ιδιαίτερη μεταχείριση, φύλαξη και παρουσίαση, ενώ συνδυάζεται ανάλογα με τις γεύσεις που παρουσιάζονται. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό συστατικό σε ένα καθημερινό μεσογειακό γεύμα, σε haute cuisine, ακόμα και σε κοκτέιλ. Η κύρια διαφοροποίηση της One & Olive είναι η καινοτόμος μέθοδος παραγωγής του ελαιολάδου. Συγκεκριμένα, για το One & Olive ακολουθείται μία πρωτοποριακή τεχνολογία εκχύλισης παγκοσμίως, η οποία αντικαθιστά την παραδοσιακή μέθοδο μάλαξης της ελαιοζύμης, εξασφαλίζοντας την εγγυημένη ποιότητα του ελαιολάδου χωρίς να εισέρχεται σε επαφή με το οξυγόνο, ενώ εξασφαλίζεται η ακρίβεια της διαδικασίας».

Αυτή η καινοτόμος διαδικασία διαρκεί μόλις 30 δευτερόλεπτα αντί των 60 λεπτών που διαρκούσε με την παραδοσιακή μέθοδο (μαλακτήρες). Εξάλλου, ο συνολικός χρόνος παραγωγής του ελαιολάδου έχει περιοριστεί στα 14 λεπτά σε αντίθεση με τα 90-100 πριν (84%-86% μείωση). Παράλληλα, με σεβασμό στη φύση, εξοικονομούνται ενέργεια και νερό, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη για τις επόμενες γενιές. Με αυτή τη νέα μέθοδο παράγονται εξαιρετικά ελαιόλαδα με σπουδαία οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερες χημικές αναλύσεις.

Ας επιμείνουμε λίγο περισσότερο στο σκέλος της καινοτομίας και της τεχνολογίας, καθώς είναι ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής και ειδικότερα για τα επώνυμα προϊόντα αγρο-επιχειρηματικότητας και αγρο-διατροφής. Πιο συγκεκριμένα, η μονάδα παραγωγής του One & Olive (βρίσκεται στο χωριό Τρίκορφο) με τη χρήση της πιο προηγμένης τεχνολογίας είναι από τις πιο σύγχρονες και καινοτόμες σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο σημείο αυτό μια ξεχωριστή αναφορά: τo One & Olive έχει καθιερώσει μια συνεργασία στρατηγικής σημασίας με τη σουηδική εταιρεία Alfa Laval, κορυφαία στον χώρο των ελαιουργικών μηχανημάτων. Μέσω αυτής της συνεργασίας το One & Olive βρίσκεται στο επίκεντρο της καινοτομίας και της βελτιστοποίησης του παραγόμενου προϊόντος.

Οι πολλές τεχνικές λεπτομέρειες της παραγωγής μπορούν να κουράζουν και να μην είναι αντιληπτές από όλους. Αλλά κάτι που θα μπορούσε κανείς εύκολα να παρατηρήσει και να κατανοήσει είναι οι συμβολισμοί και τα μηνύματα πάνω στη συσκευασία. Το άσπρο μπουκάλι με τα πράσινα χρώματα όρθιο μας παραπέμπει στη φιγούρα ενός αγρότη. Τα χέρια του είναι σταυρωμένα, «παραπέμποντας στην αίσθηση της πληρότητας που νιώθει κανείς μετά από μια μέρα επίπονης αγροτικής εργασίας». Οταν γυρίσεις το μπουκάλι, η φιγούρα θυμίζει περισσότερο το ένα από τα δύο συνθετικά της επωνυμίας του προϊόντος. One... Πρώτο...

Με τον Δημήτρη Αναγνωστόπουλο αλλά και μέλη της οικογένειάς του είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε μια ηλιόλουστη φθινοπωρινή μέρα στην Καλαμάτα. Στον χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας είπαμε πολλά και κατανόησα ακόμη περισσότερα από τη στρατηγική της νέας γενιάς της οικογένειας. Συζητήσαμε ακόμη για την αναδυόμενη αγορά του ελαιολάδου και των προϊόντων του στο φαρμακείο ή, καλύτερα, στα ράφια των πολυ-φαρμακείων, είτε πρόκειται για φυσικό, είτε για ηλεκτρονικό κατάστημα. Μα το ελαιόλαδο στο φαρμακείο; Ναι, μια διεθνής τάση που θέλει τα «χημικά» συμπληρώματα των μεγάλων πολυεθνικών να παραδίδουν τη θέση τους -όχι πάντως αμαχητί- σε φυσικά προϊόντα. Και σε αυτή την προοπτική τα αγαθά της ελληνικής γης έχουν προβάδισμα! Ο Δημήτρης και η κληρονομιά των πέντε γενεών θα είναι εκεί!

Keywords
Τυχαία Θέματα