Συμφωνία των κοινωνικών εταίρων κόντρα στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ για το εργασιακό

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

«Καλό χαρτί» που θα συμβάλει στην προσπάθεια να αποκρούσει η κυβέρνηση της ακραίες εμμονές κυρίως του ΔΝΤ στο εργασιακό θα αποτελέσει το κείμενο συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων που θα υπογραφεί έως την Παρασκευή. Η συμφωνία την οποία συνυπογράφει και η κυβέρνηση θα ζητηθεί να στηριχτεί και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μετά τη συνάντηση των εργοδοτικών φορέων και της ΓΣΕΕ, που έγινε σε θετικό κλίμα και

με ανοιχτά χαρτιά ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι δε τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης των μισθών. Το κείμενο, τόνισε, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και θα αποκρούσει τις ακραίες θέσεις.

«Σε μια χώρα στην οποία η ύφεση βαθαίνει , δε μπορεί να γίνεται λόγος για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων , ανταπεργία και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού » επεσήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος .

«Επικαιροποίησαμε τη συμφωνία της Γενεύης του 2014, που υπογράψαμε υπό την αιγίδα του διεθνούς γραφείου εργασίας ‘έναντι του μετώπου που βάζει στο τραπέζι θέματα όπως ο 13ος και 14ος μισθός .» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης

Παράλληλα θα ζητηθεί να ληφθεί υπόψη και η ευρωπαική τριμερής συμφωνία ( ΕΕ, ευρωπαικές εργοδοτικές οργανώσεις , συνδικάτα) για την προστασία των ελευθερων διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων και τις ίσες ευκαιρίες.

Οι εργοδοτικοί φορείς ζητούν επίσης διάλογο με τα συνδικάτα για τη βελτίωση του συνδικαλιστικού νόμου.

Ο ΣΕΒ επιθυμεί την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συμβάσεων ώστε να δεσμεύονται από τους όρους της σύμβασης όλες οι επιχειρήσεις (και όχι μόνο όσοι είναι μέλη των εργοδοτικών ενώσεων που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση). Διαφορετικά ,τονίζει, προκύπτουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Η ΕΣΕΕ σε υπόμνημα που έχει καταθέσει τονίζει ότι το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων (διαπραγμάτευση, συλλογική σύμβαση ή προσφυγή στην μεσολάβηση/διαιτησία) που ισχύει από 25ετίας έχει πράγματι προβλήματα στην πράξη. Αυτό που χρειάζεται όμως δεν είναι ισοπέδωση του συστήματος αλλά βελτίωσή του, μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, ώστε να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικό.

Επίσης οι εργοδοτικοί φορείς συμφωνούν ότι στην ατζέντα του διαλόγου με την ΓΣΕΕ πρέπει να συμπεριληφθούν θέματα θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η εισαγωγή του εργοσήμου και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα