Συγκροτούνται τέσσερα χρηματιστήρια προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας

Τέσσερα χρηματιστήρια στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπει το νομοσχέδιο που έδωσε σε διαβούλευση το υπουργείο για την απελευθέρωση της αγοράς (target model) σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο. Η διαβούλευση διαρκέσει ως την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου καθώς το συγκεκριμένο νομοθέτημα εντάσσεται στα προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δισ..

Προβλέπει τέσσερις αγορές την αγορά προθεσμιακών προϊόντων (χονδρική), την ενδοημερήσια, την αγορά της επόμενης μέρας και την αγορά εξισορρόπησης. Η αγορά

της επόμενης μέρας είναι και η πιο ουσιώδης και σε αυτήν οι συναλλασσόμενοι πωλητές και αγοραστές θα συμφωνούν από την προηγούμενη μέρα για τις ποσότητες που θα πωλούν ή θα αγοράζουν.

Με την συγκρότηση αυτών των αγορών οι συναλλασσόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να αντισταθμίζουν τον κίνδυνο από διακύμανση των τιμών.

Επίσης στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι συναλλαγές επί προθεσμιακών προϊόντων στην ηλεκτρική ενέργεια μπορούν να γίνονται μέσω διμερών συμβολαίων εκτός της χονδρικής αγοράς, προβλέπεται ότι τη λειτουργία της χονδρικής αγοράς αναλαμβάνει ο ΛΑΓΗΕ για διάστημα τριών ετών και στη συνέχεια η ΡΑΕ θα προχωρήσει σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ανάθεση του έργου.

Κρίσιμο σημείο είναι ότι το νομοσχέδιο δεν κατονομάζει αν ο ΑΔΜΗΕ θα είναι ο διαχειριστής της αγοράς εξισορρόπησης οριζόμενος ως ο ΟΔΑΗΕ δηλαδή οριστής διαχειριστής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα είναι ο διάδοχος φορέας που κατονομάζει το νομοσχέδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα