Συγκλίνουν οι απόψεις ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί στην ευρωζώνη

Η αναζωπύρωση της ανάπτυξης της Ευρώπης δείχνει ελάχιστα σημάδια απώλειας στη δυναμική της και οι οικονομολόγοι, αυτό το λαμβάνουν υπόψη τους.

Στη μηνιαία έρευνα του Bloomberg, την πρώτη του έτους, οι ερωτηθέντες προσδιόρισαν την ανάπτυξη της περιοχής στο 2,2%, σε σύγκριση με το ρυθμό 2,4% που είχε εκτιμηθεί πέρυσι κι ήταν υψηλό δεκαετίας. Η αισιοδοξία αυτή, βρίσκεται σε αντίθεση με τη σιωπή, που είχαν επιλέξει στις αρχές του 2017. Οι οικονομολόγοι είδαν τότε την επιβράδυνση της ορμής, αλλά έπρεπε να συνεχίσουν να αναβαθμίζουν τις προβλέψεις για να συμβαδίσουν με την απόδοση της οικονομίας.

Η περιοχή της Ευρωζώνης ξεκίνησε τη φετινή χρονιά με μια σειρά θετικών δεικτών, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρότερου επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία και τη Γαλλία, που αποτελούν τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ζώνης. Έχοντας απομακρύνει από καιρό την ετικέτα της "ασθενούς" περιοχής, οι βελτιώσεις έδωσαν νέα ώθηση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να πιέσουν για να σταματήσουν τα κίνητρα της κρίσης.

"Αυτός ο τρέχων κύκλος έχει άφθονο καύσιμο στη δεξαμενή", δήλωσε ο Angel Talavera, οικονομολόγος της Oxford Economics στο Λονδίνο. "Η ανάκαμψη των δεικτών παρέχει μια πιο σταθερή εικόνα ανάπτυξης για την ευρωζώνη".

Η ΕΚΤ αναγνώρισε την ανάκαμψη, λέγοντας στα σχόλια που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα ότι βλέπει μια "όλο και πιο αυτοσυντηρούμενη" ανάπτυξη. Το έγγραφο, ένα απολογισμό της συνεδρίασης της πολιτικής του Δεκεμβρίου, ανέφερε επίσης ότι οι φορολογικές περικοπές του Donald Trump θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ.

Υπήρξε επίσης ένας υπαινιγμός ότι η καθοδήγησή του για τις μελλοντικές ενέργειες πολιτικής θα μπορούσε να επανεξεταστεί στις αρχές του τρέχοντος έτους. Αλλά με τον πληθωρισμό να υποχωρεί ακόμα λιγότερο από το στόχο του μόλις 2%, οι αλλαγές θα είναι σταδιακές. Οι οικονομολόγοι βλέπουν την αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά μέσο όρο 1,5% φέτος και 1,6% το 2019, όπως επίσης και καμία αύξηση των επιτοκίων μέχρι το 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα