"Στροφή" 180 μοιρών για τη Σ. Αραβία

Το 2017 θα αποτελέσει τεστ για τη Σ. Αραβία, τη μεγαλύτερη εξαγωγό πετρελαίου του κόσμου, τη στιγμή που θα προσπαθήσει να επανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς και να αυξήσει τις τιμές του αργού. Μετά από δύο χρόνια μάξιμουμ παραγωγής, οι Σαουδάραβες τώρα φαίνονται έτοιμοι να "φρενάρουν" την παραγωγή τους. Αν και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων του OPEC δε θα είναι σίγουρα μέχρι τη συνάντηση της 30ης Νοεμβρίου στη Βιέννη, η Σ. Αραβία

αναμένεται να προσπαθήσει να κερδίσει όσο μπορεί.

Η αλλαγή, αυτή, πλεύσης, σηματοδοτεί και το τέλος της χώρας ως προς τα οικονομικά της ελεύθερης αγοράς. Δύο χρόνια πριν, η Σ. Αραβία δεν είχε δεχτεί να μειώσει την παραγωγή ακόμη και στην αρχή της υπερπροσφοράς. Πόνταραν στο γεγονός πως θα μπορούσαν να "αντέξουν" περισσότερο, από τις υπόλοιπες χώρες, την πίεση που θα ασκείτο από τις χαμηλές τιμές του αργού. Όμως, δεν πήγαν όλα κατ'ευχήν. Αν και άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν μειώσει την παραγωγή τους, όλοι επλήγησαν, οδηγώντας και τον πρίγκιπα της Σ. Αραβίας, Mohammed bin Salman σε συνολικές αναδιαρθρώσεις της χώρας και των τρόπων με τους οποίους θα προσελκύει κέρδη.

Όπως και να έχει, ακόμη και αν συμφωνηθεί κάτι στις 30 Νοεμβρίου, δεν θα επηρεάσει την πραγματική αγορά μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα