Στουρνάρας: Να δοθεί τέλος στην αβεβαιότητα – Αναγκαίο το κλείσιμο της αξιολόγησης

Χωρίς ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης οι θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία φέτος κινδυνεύουν να εξαλειφθούν, όπως τόνισε σε ομιλία του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή, το οποίο είχε θέμα «Κρίση - Μεταρρυθμίσεις

– Ανάπτυξη».

Στην ομιλία του ο κ. Στουρνάρας, αφού πρώτα τόνισε την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει στην Ελλάδα, με την επίτευξη τεράστιας δημοσιονομικής προσαρμογής, υπογράμμισε ότι έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το 90% αυτών που πρέπει να γίνουν ώστε η οικονομία να αλλάξει προσανατολισμό και να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική και κατ' επέκταση να επιτύχει θετική πορεία.

Φρόντισε, όμως, να προσθέσει ότι «για να επαληθευθούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2017 και μετά, απαιτείται η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έχει καθυστερήσει περισσότερο από ένα έτος. Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί αβεβαιότητα, που έχει αρχίσει εδώ και μήνες να επιδρά δυσμενώς σε όλους τους δείκτες της οικονομίας, θέτοντας εν αμφιβόλω όλους ανεξαιρέτως τους στόχους του τρέχοντος έτους, αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς, χρηματοπιστωτικούς».

Επεσήμανε, ακόμη, τα βήματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας ότι αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν την άρση των εμποδίων που εξακολουθούν να υπάρχουν για τις ιδιωτικοποιήσεις και την ορθή αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
.
Αναφορικά με τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε ότι η τράπεζα θεωρεί εφικτή την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2% του ΑΕΠ μετά το 2020, κάτι το οποίο θα βοηθήσει ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο, εφόσον, όμως, υπάρχουν και ήπια μέτρα αναδιάρθρωσής του.

Επιπρόσθετα στην ομιλία του ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να αλλάξει το μείγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ούτως ώστε να εφαρμοστούν μέτρα πιο φιλικά προς την επιχειρηματικότητα, αλλά και να υπάρξει αντιμετώπιση της ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας.

Διαβάστε εδώ την ομιλία του κ. Στουρνάρα

Keywords
Τυχαία Θέματα