Στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλο διπλωματικό θρίλερ από εχθές το βράδυ όπου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης τουρκικό ελικόπτερο με 8 πραξικοπηματίες-αιτούντες άσυλο.

Παρότι οι διαδικασίες για την επιστροφή του ελικοπτέρου τύπου Blackhawk του τουρκικού στρατού στην Τουρκία, κινήθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς, δεν συνέβη το ίδιο και με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι βρίσκονται αυτή την στιγμή στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης.

Οι επιβαίνοντες του Black Hawk,

οι οποίοι παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τις συλλήψεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επικαλέστηκαν μηχανική βλάβη για να τους επιτραπεί η προσγείωση στον ακριτικό αερολιμένα, προκειμένου στη συνέχεια να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Το αυτόφωρο δικαστήριο θα γίνει πιθανότατα τη Δευτέρα, ενώ το κατηγορητήριο που τους βαρύνει αφορά παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας.

Αμέσως μετά θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία απέλασής τους, η οποία εκτιμάται πως δεν θα εκτελεστεί άμεσα δεδομένου ότι ήδη έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου.

Το επίσημο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου θα υποβάλουν οι οκτώ συλληφθέντες στην Υπηρεσία Ασύλου, στη Ν. Χιλή Αλεξανδρούπολης, η οποία θα πρέπει να αποφανθεί σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Η ίδια υπηρεσία θα αποφασίσει και για το εάν θα συνεχιστεί η κράτηση των συλληφθέντων ή θα αφεθούν ελεύθεροι.

«Δεν ήξεραν πως γίνεται πραξικόπημα»

Η δικηγόρος 4 εκ των στρατιωτικών μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, ανέφερε πως δεν γνώριζαν ότι γίνεται πραξικόπημα στην Τουρκία.

Η δικηγόρος κ. Μαρινάκη, σημείωσε επίσης πως οι Τούρκοι στρατιωτικοί είχαν εντολές να μεταφέρουν τραυματίες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης σε σημείο στο οποίο βρίσκονταν ασθενοφόρα όταν δέχθηκαν πυρά και φοβούμενοι για τη ζωή τους αποφάσισαν να έρθουν στην Ελλάδα.

Η δικηγόρος των Τούρκων αξιωματικών τόνισε επίσης πως και οι 8 αιτούντες άσυλο είναι οικογενειάρχες και αν δεν υπήρχαν τα γεγονότα της απόπειρας πραξικοπήματος δεν θα είχαν καμία πρόθεση να αφήσουν τη χώρα τους.

Τέλος η κα. Μαρινάκη τόνισε πως μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρόεδρου ήταν πανικοβλημένοι και ζήτησαν μάλιστα να μεταφερθούν ακόμη και σε χώρες της Νοτίου Αμερικής για να μπορέσουν να ζήσουν.

Διπλωματικό θρίλερ

Στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση ότι σε περίπτωση που οι οκτώ συλληφθέντες εμπλέκονται στο πραξικόπημα, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των 8 συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω θανατικής ποινής.

Επισημαίνεται ότι οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή.

Το ζήτημα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα ο ‘Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η «απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι’ αυτό κολάσιμη ενέργεια». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανταπάντησε ότι «στην Τουρκία δεν υπάρχει θανατική ποινή».

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το αίτημα των οκτώ για άσυλο θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το διεθνές δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο Τσαβούσογλου γράφει ότι «οι οκτώ προδότες θα επαναπατριστούν το συντομότερο», ενώ συμπεριέλαβε και το hashtag #δενμπορούνναδιαφύγουν.

Πήραν πίσω το ελικόπτερο των πραξικοπηματιών

Εν τω μεταξύ με κινηματογραφική ταχύτητα κινήθηκαν οι διαδικασίες για την επιστροφή, στην Τουρκία, του ελικοπτέρου τύπου Blackhawk του τουρκικού στρατού, με το οποίο οκτώ πραξικοπηματίες έφτασαν από την Κωνσταντινούπολή στην Αλεξανδρούπολη.

Ένα δεύτερο τουρκικό ελικόπτερο, επίσης τύπου Blackhawk, και με δεύτερο πλήρωμα, απογειώθηκε από τη βάση της Καλλίπολης και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος», στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να παραλάβει το πρώτο ελικόπτερο, στο οποίο επέβαιναν οι πραξικοπηματίες.

Αφού έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι, τα δύο τουρκικά πληρώματα πέταξαν χθες το βράδυ και πάλι με τα δύο Blackhawk από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρύπολης, με κατεύθυνση τη βάση της Καλλίπολης.

Keywords
Τυχαία Θέματα