«Στον αέρα» η διαπραγμάτευση για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

Παραμένουν «ανοικτά» θέματα τεχνικού χαρακτήρα – Στη δημιουργία νέας υπηρεσίας υπό την επωνυμία «Διαχειριστής Αφερεγγυότητας» θα προχωρήσει η κυβέρνηση – Σιγή ιχθύος για τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών - «Ες αύριον τα σπουδαία», η παραδοχή Σταθάκη

του Κωστή Πλάντζου

Χωρίς ουσιαστικές ειδήσεις αλλά με πολλά «κενά» ολοκληρώθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των Θεσμών αναφορικά τόσο με τις διοικήσεις

των ελληνικών τραπεζών όσο και με το ζήτημα των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση «είμαστε πολύ κοντά στις θέσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Αύριο θα γίνει μία επισκόπηση όλων των θεμάτων, πριν αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι των Θεσμών».

Αναφορικά με το θέμα των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών, πηγή του υπ. Οικονομίας είχε υποστηρίξει ότι το θέμα δεν συζητήθηκε εκτενώς, δηλώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «μας απασχόλησε περίπου 10 λεπτά».

Εξωδικαστικός συμβιβασμός

Πηγές του υπ. Ανάπτυξης πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση, μιλώντας στο newmoney.gr, υποστήριξαν ότι η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα γίνεται από ειδική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχει και εξωτερικός αξιολογητής. Στην επιτροπή αυτή θα μετέχουν εκπρόσωποι του Δημοσίου, μόνο εάν η επιχείρηση με την οποία ασχολείται έχει χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα οι τελικές αποφάσεις θα επικυρώνονται από δικαστή. Πάντως οι ίδιες πηγές παραδέχθηκαν ότι για το όλο θέμα υπάρχουν ακόμη «ανοικτά» ορισμένα τεχνικά θέματα, προσθέτοντας ότι όλες οι επιχειρήσεις – ανεξαρτήτως «μεγέθους» ή ύψους χρεών – θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο «μέσο».

Όμως προσέθεσαν ότι για τις μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις μπορεί να χρειαστεί και συμμετοχή ελεγκτικής εταιρείας.
Την ίδια ώρα πηγές του υπ. Δικαιοσύνης που μετείχαν στη διαπραγμάτευση έλεγαν ότι τα θέματα αυτά εξετάζονται σε συνάρτηση και με τις αλλαγές που θα γίνουν στο Πτωχευτικό Δίκαιο.

Ανέφεραν πως ενδεχομένως στα μέσα Σεπτεμβρίου – και σίγουρα πριν επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των Θεσμών στις 17 Οκτωβρίου – η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο νόμου που θα προβλέπει την ίδρυση μίας ανεξάρτητης υπηρεσίας που θα λέγεται Διαχειριστής Αφερεγγυότητας και θα στελεχωθεί μέσω ΑΣΕΠ, προκειμένου «να μπορεί να παρεμβαίνει γρήγορα και άμεσα για να προλαμβάνει καταστάσεις».

Προσέθεσε, πάντως, ότι όλα αυτά τα θέματα είναι ακόμη σε σχετικά πρώιμο στάδιο συζήτησης και για παράδειγμα δεν έχει αποφασιστεί εάν ο τρόπος στελέχωσης των φορέων αξιολόγησης και θα συγκροτηθεί από Έλληνες ή όχι, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι η εφαρμογή του ελληνικού νόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα