Στο «τραπέζι» η δημιουργία ΑΕΕΑΠ από την Alpha Bank

Της Στεφανίας Σούκη

Στο τραπέζι παραμένει η προοπτική δημιουργίας Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας από τον όμιλο της Alpha Bank, χωρίς πάντως στην παρούσα φάση να έχουν ληφθεί ακόμη οι οριστικές αποφάσεις.

Στην περίπτωση ωστόσο που προχωρήσει ο σχετικός σχεδιασμός, ρόλο θα έχει και η θυγατρική του ομίλου στον τομέα των ακινήτων, η Alpha Aστικά

Ακίνητα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εισφέροντας, κατά πάσα πιθανότητα ακίνητα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της και διατηρώντας, παράλληλα, η ίδια κεφάλαια για νέες επενδύσεις. Σημειωτέον ότι ο όμιλος της Alpha Bank, δεδομένου και του μεγάλου όγκου του χαρτοφυλακίου ακινήτων της, ήταν από τους πρώτους τραπεζικούς ομίλους που είχε κινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία ΑΕΕΑΠ στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ωστόσο στη συνέχεια υπαναχώρησε, επανεξετάζοντας τώρα (εδώ και μια διετία πιο έντονα) τα πλάνα σε συνεργασία και με ξένο εταίρο.

Οσον αφορά την ίδια την Alpha Aστικά Ακίνητα, στο πλαίσιο της χθεσινής, ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης, η διοίκηση, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων διεύκρινισε ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο εξόδου από το Χρηματιστήριο ή οποιαδήποτε μεταβολή της θέσης της εταιρείας, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει με ποσοστό άνω του 90% η Alpha Bank.

Οσον αφορά γενικότερα την πορεία της εγχώριας αγοράς ακινήτων, η διοίκηση ανέφερε ότι βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς είναι η ιδιαίτερα περιορισµένη ζήτηση ακινήτων που σχετίζεται άµεσα µε τα υψηλά ποσοστά ανεργίας , τη φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας και την έλλειψη ρευστότητας. Οι συνεχείς αλλαγές επί του φορολογικού πλαισίου (ΕΝΦΙΑ, πρόσθετη φορολόγηση Ανωνύµων Εταιριών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσίας – ΑΕΕΑΠ, φορολόγησης ιδιοχρησιµοποιούµενων ακινήτων επιχειρήσεων) επιβαρύνουν περαιτέρω την αγορά ακινήτων. «Οι προοπτικές σταθεροποίησης και ανάκαµψης της αγοράς ακινήτων είναι άµεσα συνδεόµενες µε την ανάκαµψη της οικονοµικής δραστηριότητας, την καλυτέρευση των συνθηκών χρηµατοδότησης, καθώς και την υιοθέτηση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου. Για την ίδια την εταιρεία, η πλειονότητα των ακινήτων της είναι εκµισθωµένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα