Στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης 700 φιλανθρωπικά ιδρύματα

«Ενιαίους κανόνες» και για τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας οι οποίοι θα αφορούν στην πιστοποίηση και την αξιολόγηση των ιδρυμάτων αυτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Capital.gr, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα τα οποία δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρόνοιας ανέρχονται σε 700, από αυτά μόλις τα 63 είναι δημόσια, ενώ τα υπόλοιπα 637 είναι ιδιωτικά.

Στο επίκεντρο της αξιολόγησης των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, θα βρεθούν τρία πεδία:

· Η δημόσια χρηματοδότηση
·

Τα τροφεία τα οποία λαμβάνουν πολλά ιδιωτικά φιλανθρωπικά ιδρύματα από ασφαλιστικές εισφορές
· Οι δωρεές - κληρονομιές τις οποίες διαχειρίζονται.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επισημαίνεται πως θα επαναξιολογηθεί η απόδοση της δημόσιας χρηματοδότησης αλλά και πόρων από ασφαλιστικές εισφορές στα ιδρύματα αυτά, ενώ θα εξετασθεί αν οι δωρεές-κληρονομιές τις οποίες διαχειρίζονται πολλά εξ αυτών χρησιμοποιούνται για το σκοπό για τον οποίο δόθηκαν.

Η διαδικασία του "ξεσκαρταρίσματος" των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αναδιαμόρφωση ολόκληρου συστήματος πρόνοιας το οποίο ετοιμάζει το Υπ. Εργασίας και πιο συγκεκριμένα η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας για θέματα πρόνοιας, Θεανώ Φωτίου.

Το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να παρουσιαστεί στις γενικές γραμμές του το ερχόμενο Φθινόπωρο και να ψηφιστεί μέχρι τέλος του 2016 προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2017.

Δημοσιονομικός στόχος του εν λόγω νομοσχεδίου –βάσει του Μνημονίου του Αυγούστου του 2015- θα είναι η εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ ή περίπου 900 εκατ. ευρώ από προνοιακά, ασφαλιστικά επιδόματα, φοροελαφρύνσεις αλλά και συνολικά από τη γενική κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα