Στο... «κόκκινο τηλέφωνο» θα λύνουν τα προβλήματα Αθήνα και Βρυξέλλες

Τρία θέματα συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον Π. Μοσκοβισί - «Δεν τέθηκε θέμα Γεωργίου και ΕΛΣΤΑΤ», υποστηρίζει το ΥΠΟΙΚ – Συμφωνία για να υπάρξει συνεργασία και βελτίωση των μεθόδων συνεργασίας αλλά και βελτιστοποίηση των εξελίξεων σε κρίσιμα ζητήματα - Στόχος η αναδιάρθρωση του χρέους πριν από το τέλος του 2016

του Ιωάννη Αντύπα

Τα πάντα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση είναι διατεθειμένη να πράξει η ελληνική κυβέρνηση, όπως αποδεικνύεται και από άτυπη

ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων και η τοποθέτηση... «κόκκινου τηλεφώνου» μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να συζητούνται άμεσα τα όποια προβλήματα προκύψουν.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, στη συνάντηση που είχαν οι κ.κ. Μοσκοβισί, Τσακαλώτος, Σταθάκης και Χουλιαράκης, συζητήθηκαν τρία βασικά θέματα, ενώ τονίστηκε η ανάγκη:

- Να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευθεί άμεσα η υποδόση των 2,8 δισ ευρώ. Το ίδιο να συμβεί και με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους.

- Να δημιουργηθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» (crisis management) για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν. Και αυτό γιατί υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης συνεργασίας και πρέπει να αξιοποιηθούν.

- Και οι δύο πλευρές θεωρούν σημαντικό να υπάρξει εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, πριν το τέλος του χρόνου, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο Επίτροπος Μοσκοβισί χαρακτήρισε τη συνάντηση ως μια ευκαιρία για συνέχεια του διαλόγου τους που είχαν κάνει τον Ιούλιο στην Αθήνα με παρόμοια θεματολογία.

Κατά τις ίδιες πηγές ενόψει ενός διαπραγματευτικά, πολύ δύσκολου Σεπτεμβρίου, όπου παραμένουν ανοιχτά τα μέτωπα των μέτρων για την υποδομή των 2,8 δισ. ευρώ και όλη η δεύτερη αξιολόγηση, οι υπουργοί κατέγραψαν μαζί με τον Επίτροπο Μοσκοβισί την πρόοδο που έχει γίνει στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων και συμφώνησαν στην έγκαιρη ολοκλήρωση τους τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια «θετική δυναμική» για την δεύτερη αξιολόγηση.

Παράλληλα συμφωνήθηκε η επιτάχυνση των ρυθμών προόδου στη δεύτερη αξιολόγηση, με στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωση της, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την λήψη αποφάσεων για το ελληνικό χρέος και την δομή της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα πριν το τέλος του έτους. Τέλος, όπως υποστηρίζει η ίδια πηγή, Μοσκοβισί, Τσακαλώτος και Σταθάκης συμφώνησαν «να εργαστούν μαζί έτσι ώστε να βελτιώσουν τις μεθόδους συνεργασίας τους και να βελτιστοποιήσουν την παραγωγικότητα τους στα ζητήματα κομβικής σημασίας».

Αγκάθι το θέμα ΕΛΣΤΑΤ – Γεωργίου

Την ίδια στιγμή που γινόταν η συνάντηση των δύο Υπουργών με τον Γάλλο Επίτροπο οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, στο ίδιο κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Berlaymont, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ξεκαθάριζε πως το ζήτημα της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ και η δίκη Γεωργίου είναι ύψιστης σημασίας για την Επιτροπή.

Χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε πως «ο Επίτροπος Μοσκοβισί, υπέγραψε και υποστηρίζει πλήρως το περιεχόμενο της επιστολής» και πως «η επιστολή μας ήταν πάρα πολύ σαφής και το ζήτημα θα συζητηθεί στο τακτικό Eurogroup του Σεπτεμβρίου». Δείχνοντας την ισχυρή θέση της Επιτροπής πάνω στο ζήτημα αυτό ο Έλληνας εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας πως «η επιστολή έχει υπογραφεί από την Επίτροπο αρμόδια για τα στατιστικά δεδομένα, τον Επίτροπο αρμόδιο για το ελληνικό πρόγραμμα και τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν για το Ευρώ. Το ζήτημα αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς σχετικά με τις κατηγορίες από τη πλευρά των Αθηνών για επέμβαση στις εσωτερικές διεργασίες της ελληνικής δικαιοσύνης, ο εκπρόσωπος Τύπου είπε πως «Η Επιτροπή εδώ και καιρό ζητά την εφαρμογή του πυλώνα του προγράμματος που προβλέπει τον εκσυγχρονισμό του Κράτους και της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα. Η Επιτροπή αναγνωρίζει επίσης την αναγκαιότητα να αποπολιτικοποιηθεί η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα και δεν σχολιάζει εσωτερικές δικαστικές διαδικασίες, όμως ανησυχεί από δηλώσεις στα ΜΜΕ σε σχέση με την υπόθεση της αμφισβήτησης της αξιοπιστίας της ΕΛΣΤΑΤ στο πλαίσιο του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης».

Το απόγευμα το Euroworking Group

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το Euroworking Group, το τεχνικό, προπαρασκευαστικό όργανο του Eurogroup, θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα, μετά δηλαδή την ολοκλήρωση των συναντήσεων των Ελλήνων υπουργών με τον Πίερ Μοσκοβισί, έτσι ώστε να ετοιμάσει την ατζέντα της άτυπης Συνόδου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όπως επεσήμανε ο αξιωματούχος, το EWG θα συζητήσει την ως τώρα εφαρμογή των συμφωνηθέντων της πρώτης αξιολόγησης και το κατά πόσο βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, το «τι μέλλει γενέσθαι» για τα προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν τη 2η υποδόση της πρώτης αξιολόγησης ύψους 2.8 δις και τέλος, τα προτεινόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Σημειώνουμε πως τα μέτρα αυτά θα συζητηθούν περαιτέρω και θα αποσαφηνιστούν μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα