Πιέσεις στις ευρωαγορές - «Έσπασε» το 3% η ιταλική 10ετία

Οι προοπτικές για πρόωρη προσφυγή στις ιταλικές κάλπες προκαλούν νευρικότητα στις αγορές της Ευρώπης, όπου επικρατεί το αρνητικό πρόσημο από το άνοιγμα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται με πτώση 1,3% περίπου στις 384,82 μονάδες με όλους τους δείκτες και του κλάδους σε αρνητικό έδαφος.

Στο Λονδίνο ο FTSE100 υποχωρεί 0,92%, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατά 1,46%, στο Παρίσι ο CAC40 κατά 1,52%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ35 κατά 2,36%, ενώ το χρηματιστήριο του Μιλάνου δέχεται ισχυρές πιέσεις και κινείται προς το -3%.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός

δείκτης οδηγεί στις απώλειες με πτώση άνω του 2%, με τις ιταλικές και τις ισπανικές τράπεζες να σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις. Οι Banco Santander, Intesa Sanpaolo και Ubi Banca διαπραγματεύονταν κμε πτώση άνω του 3,5% νωρίς το πρωί. Ο τραπεζικός δείκτης της ζώνης του ευρώ βρίσκεται σε χαμηλό 21 μηνών.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων καθώς η απόδοση του ιταλικού 10ετούς είναι στο 3,2%, ενώ του διετούς βρίσκεται στο 2,25%

Η ισπανική 10ετία έχει απόδοση 1,662%, ενώ στην Πορτογαλία η απόδοση της 10ετίας είναι στο 2,261% και στη διετάι έχει εκτοξευθεί στο 0,281 έχει σημειώσει άνοδο κατά 251,25%

Οι Ιταλοί ψηφοφόροι ετοιμάζονται για κάλπες πιθανότατα εντός του Σεπτεμβρίου με τους παίκτες της αγοράς να φοβούνται μια νέα προεκλογική περίοδο που θα επικεντρωθεί στη συνεχιζόμενη συμμετοχή της Ρώμης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Τα δυο αντισυστημικά κόμματα της Ιταλίας τη Δευτέρα εγκατέλειψαν τα σχέδια για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετά την άρνηση του προέδρου Ματαρέλα να δεχθεί τον αντιευρωπαϊστή Σαβόνα για υπουργό Οικονομικών. Επιπλέον, στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί ούτως ή άλλως ήρθε να προστεθεί και η πρόταση μομφής κατά του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Στην αγορά ενέργειας, μεικτές τάσεις επικρατούν στο πετρέλαιο λόγω των προσδοκιών ότι οι μεγάλοι παραγωγοί θα σταματήσουν τη μείωση της παραγωγής μαύρου χρυσού. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του μπρεντ διαπραγματεύονται στα 75,63 δολ/βαρέλι με άνοδο 0,4% ενώ το αμερικανικό αργό κινείται στα 66,79 δολ/βαρέλι με πτώση 1,6%.

Keywords
Τυχαία Θέματα