Στο άβατο ξένων τραπεζών η αμερικανική NSA

Ομάδα χάκερ, που αυτοαποκαλείται «The Shadow Brokers», δημοσιοποίησε έγγραφα και αρχεία τα οποία, σύμφωνα με ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια, δείχνουν πως η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ είχε αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα τραπεζικών επικοινωνιών SWIFT και παρακολουθούσε χρηματικές ροές μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής.

Tο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT

χρησιμοποιείται από τις τράπεζες για τη μεταφορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων καθημερινά. Υπάρχει κίνδυνος να ακολουθήσουν κυβερνοληστείες με τη χρήση του κώδικα λογισμικού που έδωσαν στη δημοσιότητα οι χάκερ, ωστόσο η εταιρεία SWIFT, που εδρεύει στο Βέλγιο, καθησυχάζει διαβεβαιώνοντας ότι εκδίδει συχνά ενημερώσεις ασφαλείας και συμβουλές προς της τράπεζες – πελάτες της για την αντιμετώπιση των απειλών.

«Δίνουμε οδηγίες σε όλους τους πελάτες μας να εγκαθιστούν τις ενημερώσεις ασφαλείας εντός των καθορισμένων χρόνων», ανέφερε η SWIFT. Η εταιρεία είπε πως δεν έχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι έχει υπάρξει οποτεδήποτε παρείσφρηση στο κύριο δίκτυο της. Είναι πάντως πιθανό να υπήρξε παραβίαση των συστημάτων ανταλλαγής μηνυμάτων πελατών της τοπικά, πρόσθεσε η SWIFT, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην NSA.

Επίσης η SWIFT θεωρεί πιθανό να υπήρξε παραβίαση των συστημάτων ανταλλαγής μηνυμάτων πελατών της σε τοπικό επίπεδο, όπως έγινε με την κυβερνοληστεία που έγινε πέρυσι στην Κεντρική Τράπεζα του Μπαγκλαντές, με λεία 81 εκατομμύρια δολάρια.

Οι Shadow Brokers, έδωσαν στη δημοσιότητα έγγραφα –διαρροές που φέρουν σφραγίδα από την NSA, η αυθεντικότητα της οποίας δεν έχει ωστόσο επιβεβαιωθεί, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters , εκτιμώντας ότι η παραβίαση έγινε μέσω εταιρειών που προσφέρουν πρόσβαση σε τράπεζες που θεωρούνται μικροί πελάτες ή ανταλλάσσουν μηνύματα για λογαριασμό τους.

«Αν εισβάλει κανείς σε μια τέτοια εταιρεία «έχει πρόσβαση σε όλους τους πελάτες της, σε όλες τις τράπεζες» που εξυπηρετεί, λέει ο Ματ Σουίς, ιδρυτής μιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας. Όπως είπε, ανάμεσα στα αρχεία που δημοσιοποίησε η ομάδα είναι φύλλα Excel με καταλόγους υπολογιστών εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες σε τράπεζες, ονόματα χρηστών, κωδικούς και άλλα στοιχεία, εξήγησε ο Σουίς.

Keywords
Τυχαία Θέματα