Στο 2,5% η εβδομαδιαία βουτιά του πετρελαίου

Πτώση σημείωσε σήμερα Παρασκευή το πετρέλαιο, μετά το «άλμα» της τάξεως του +3% που σημείωσε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, εν μέσω εκτιμήσεων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ότι η αγορά πετρελαίου θα εμφανίσει έλλειμμα κατά το επόμενο έτος.

Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2019 για το Brent κατέγραψε πτώση της τάξεως του -2,28% στα 61,05 δολ.

ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2019 για το αμερικανικό αργό υποχώρησε κατά -2,85% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 51,08 δολ. ανά βαρέλι.

Στην εβδομάδα ο μαύρος χρυσός εμφάνισε απώλειες της τάξεως του 2,5%, εν μέσω υψηλής μεταβλητότητας μετά και τις μαραθώνιες συνεδρια΄σεις του πετρελαϊκού καρτέλ, που ναι μεν «αψήφισε» τον Τραμπ και συμφώνησε σε μείωση της παγκόσμιαςπ αραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια, ωστόσο οι επενδυτές αμφιβάλλουν ότι θα τηρηθεί η συμφωνία στο ακέραιο, ενώ ακόμη κι αν συμβεί αυτό, η υπερπροσφορά εν μέσω σταδιακής αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων φαίνεται φδύσκολο να αντισταθμιστεί.

Οι ΗΠΑ ήδη καθίστανται κυρίαρχος παίχτης στην αγορά πετρελαίου και ενερργειακά αυτάρκεις.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η αγορά πετρελαίου αναμένεται να παρουσιάσει έλλειμμα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, εφόσον ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία για τις περικοπές.

Ωστόσο, η πλευρά του ΟΠΕΚ δήλωσε νωρίτερα εντός της εβδομάδας ότι η ζήτηση για το 2019 αναμένεται να είναι μικρότερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, και συγκεκριμένα κατά 100 χιλ. βαρέλια ημερησίως, στα 31,44 εκατ. βαρέλια ημερησίως συνολικά.

Παράλληλα, η Διεύθυνση Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ ανέφεραν ότι τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 1,2 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2018, με την πτώση ωστόσο να έιναι μικρότερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα