Στο 2,4% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στη Βρετανία

Kατά 2,4% αυξήθηκε ο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Μεγάλη Βρετανία τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα σημερινά (17/10) στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, παραμένοντας κοντά στο στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η άνοδος τον Αύγουστο σημειώθηκε στο 2,7% , την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 2,6%.

Παράλληλα, σε μηνιαία βάση, ο ΔΚΤ αυξήθηκε

κατά 0,10% έναντι 0,70% τον προηγούμενο μήνα, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 0,30%.

Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών συνέβαλαν περισσότερο στην πτωτική τάση των τιμών καταναλωτή, με τους τομείς των μεταφορών, της αναψυχής και του πολιτισμού να έχουν επίσης σημαντική συνεισφορά.

Αντίθετα, οι τομείς στους οποίους οι τιμές σημείωσαν άνοδο σε ετήσια βάση για τον Σεπτέμβριο, ήταν αυτοί της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Επιπλέον, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές τροφίμων, ενέργειας, ποτών και καπνού, αυξήθηκε κατά 1,90% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έναντι 2,10% τον Αύγουστο και έναντι εκτιμήσεων στο 2%.

Πτώση για τη στερλίνα

Η βρετανική λίρα εξασθένισε σήμερα αφού ο πληθωρισμός μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο.

Τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για τους μισθούς χθες οδήγησαν τη στερλίνα σε άνοδο και προσωρινά έστρεψαν την προσοχή στη βρετανική οικονομία και μακριά από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα.

Αλλά τα ασθενέστερα των αναμενόμενων στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή - ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Σεπτέμβριο έναντι προβλέψεων για 2,6%- οδήγησαν σε πτώση τη λίρα, η οποία ήδη κινείτο πτωτικά ύστερα από δημοσίευμα του BBC ότι η Βρετανία δεν θα επιδιώξει να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο για το Brexit.

«Η στερλίνα δέχθηκε κάποιες πιέσεις, αλλά στην πραγματικότητα δεχόταν ήδη πίεση μετά τις αναφορές ότι δεν θα υπάρξει παράταση», δήλωσε ο Νιλ Μέλορ, αναλυτής στην BNY Mellon. «Όσο σημαντικά κι αν είναι τα στοιχεία, η αγορά συνεχίζει να είναι επικεντρωμένη στο Brexit», δήλωσε.

Η λίρα, που σημείωσε πτώση 0,3% κοντά στο 1,3150 δολάριο πριν την ανακοίνωση των στοιχείων, υποχώρησε έως το 1,3125 δολάριο. Έναντι του ευρώ, η στερλίνα υποχώρησε στις 88,06 πένες, σημειώνοντας πτώση 0,3%.

Keywords
Τυχαία Θέματα