Στο 1,5% του ΑΕΠ έχει κατέβει ο πήχης για την ανάπτυξη φέτος

Χαμηλά έχει κατέβει ο πήχης της ανάπτυξης για το 2017 μετά την καθυστέρηση που σημειώθηκε στη διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα πηγές του οικονομικού επιτελείου να εκτιμούν ότι ακόμα κι αν τα πράγματα στο εξής κινηθούν με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό, δύσκολα ο ρυθμός αύξηση του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το +1,5% μέσα στο έτος.

Κυβερνητικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν το τελευταίο διάστημα επαφές με όλους τους φορείς που πραγματοποιούν

οικονομικές αναλύσεις (τράπεζες, ΙΟΒΕ, ΣΕΒ κ.λπ.) για να συγκεντρώσουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της οικονομίας.

Σχετικά με την αύξηση του ΑΕΠ το 2017 οι εκτιμήσεις των φορέων κυμαίνονταν μεταξύ του +0,8% και του +1,9%, με την κοινή συνισταμένη (consensus) να διαμορφώνεται σε ποσοστό +1,5%.

Το γεγονός αυτό προβληματίζει την κυβέρνηση, καθώς ο προϋπολογισμός έχει διαμορφωθεί με βάση την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% το 2019, ενώ περίπου στο ίδιο ποσοστό είχαν διαμορφωθεί και οι παλαιότερες προβλέψεις της Κομισιόν (+2,7%) και του ΔΝΤ (+2,8%). Μετά, όμως την καθυστέρηση που έχει ήδη παρουσιαστεί στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τα δεδομένα άλλαξαν, καθώς σχεδόν όλες οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ύφεση ή στην καλύτερη στασιμότητα το πρώτο τρίμηνο του έτους κάτι που ενδεχομένως να επηρεάσει συνολικά και την εξέλιξη του ΑΕΠ κατά το πρώτο εξάμηνο.

Με τα δεδομένα αυτά, λένε κυβερνητικές πηγές, το «καλό σενάριο» πλέον είναι το +1,5% και τούτο υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική συμφωνία θα κλείσει εγκαίρως έτσι ώστε η χώρα να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ το ταχύτερο δυνατόν και να αποκατασταθεί ένα κλίμα σταθερότητας στην αγορά, διότι διαφορετικά ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να κινηθεί χαμηλότερα.

Πολλές ελπίδες εναποθέτει η κυβέρνηση στο ότι η καλή πορεία των εσόδων θα συνεχιστεί στη διάρκεια του έτους, αλλά και στην πορεία του τουρισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο, καθώς όλες οι προβλέψεις κάνουν λόγο για έκρηξη φέτος, όχι μόνο σε ότι αφορά τις αφίξεις, αλλά και για τις εισπράξεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φορέων όπως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Γ. ΣΩΖΟΣ
[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα