Στις «ράγες» η επένδυση του Αστέρα

Της Στεφανίας Σούκη


Στις «ράγες» και με την επίσημη βούλα της ελληνικής κυβέρνησης μπαίνει η επένδυση του Αστέρα Βουλιαγμένης, μετά τη χθεσινή υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά στην έγκριση χωροθέτησης του επενδυτικού σχεδίου αξιοποίησης του ακινήτου «Αστέρας Βουλιαγμένης» στη Βουλιαγμένη Αττικής.

H χθεσινή υπογραφή της ΚΥΑ ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για να προχωρήσουν τα έργα σε ολο το συγκρότημα, τις ξενοδοχειακές μονάδες και τις κατοικίες (σ.σ. η μαρίνα αφορά άλλη εταιρεία), με βάση

το Προεδρικό Διάταγμα που είχε υπογραφεί ήδη από το 2016. Οι επενδυτές είχαν ήδη ξεκινήσει τις πρόδρομες εργασίες που αφορούν το ξενοδοχειακό κομμάτι, ωστόσο η υπογραφή της ΚΥΑ, η οποία ουσιαστικά, αδειοδοτεί χωροταξικά και συνολικά το έργο, ήταν απαραίτητη και για ορισμένες συμπληρωματικές εργασίες σε σχέση με τις ξενοδοχειακές μονάδες που δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν διαφορετικά.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι την υλοποίηση των εργασιών ανακαίνισης / ανάπλασης του ιστορικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος έχει αναλάβει η ΑΚΤΩΡ ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ το κομμάτι των κατοικιών θα υλοποιηθεί σταδιακά σε δεύτερη φάση. Επιπλέον, μόλις προ ημερών ο όμιλος της Four Seasons, με την οποία οι επενδυτές έχουν υπογράψει συμφωνία για τη διαχείριση του νέου «Four Seasons Astir Palace» όπως θα ονομάζεται ο Αστέρας, ανακοίνωσε από το εξωτερικό την τοποθέτηση του κ. Σαμ Ιωαννίδη, ελληνικής καταγωγής, στη θέση του γενικού διευθυντή του ξενοδοχείου, το οποίο θα λειτουργήσει τη θερινή σεζόν του 2018. Ο ίδιος διαθέτει μακρά πορεία στην Four Seasons Hotels and Resorts- που κάνει έτσι μέσω του Αστέρα το ντεμπούτο της στην Ελλάδα- έχοντας ξεκινήσει να εργάζεται στον όμιλο από το 1998.

Ο κ. Σαμ Ιωαννίδης

Με βάση τα πλάνα του τουρκοαραβικού σχήματος των επενδυτών, ο νέος «Αστέρας», όταν ολοκληρωθεί στο σύνολό του, θα περιλαμβάνει έξι θεματικές ενότητες, το ξενοδοχείο «Ναυσικά» με 132 δωμάτια εκ των οποίων 22 σουίτες, το ξενοδοχείο «Αρίων» με 102 δωμάτια (εκ των οποίων 20 σουίτες έως 450 τ.μ.), το πάρκο της χερσονήσου, τη μαρίνα, την παραλία και 13 υπερπολυτελείς κατοικίες που θα χτιστούν στη θέση του πρώην ξενοδοχείου «Αφροδίτη» και θα υλοποιηθούν σταδιακά. Η επένδυση υιοθετεί όλες τις σύγχρονες μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ προβλέπεται και η φύτευση επιπλέον 6.300 δέντρων.

Το 72% από τα 302 στρέμματα της συνολικής έκτασης αφορά προστατευμένες και πράσινες περιοχές, η συνολική δόμηση ανέρχεται σε 56.000 τ.μ., από τα οποία οι τουριστικές χρήσεις αντιστοιχούν σε 41.500 τ.μ. ή αλλιώς στο 73,5% της συνολικής δόμησης και οι κατοικίες στο υπόλοιπο 26,5%.

Οι νέοι ιδιοκτήτες, η AGC Equity Partners για λογαριασμό της Jermyn Street και της Apollo Investment, στην οποία μετέχουν κρατικά κεφάλαια του Αμπού Ντάμπι και του Κουβέιτ, Αραβες επενδυτές, καθώς και η τουρκική Dogus Group έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να τοποθετήσουν στο συγκρότημα της Βουλιαγμένης συνολικά κεφάλαια άνω των 600 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους ανακαίνισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα