Στη διαμάχη Ιράν - Σ. Αραβίας «σκοντάφτει» η συμφωνία για το πετρέλαιο

Το προσχέδιο συμφωνίας για το «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου έως την 1η Οκτωβρίου, συζητούν οι εκπρόσωποι από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες στην Ντόχα, με τις διεργασίες να συνεχίζονται ώστε να «γεφυρωθούν» οι διαφωνίες μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Το έγγραφο της συμφωνίας περνάει από χέρι σε χέρι ώστε να διορθωθεί η διατύπωση, όπως αναφέρει το Bloomberg, μετά την απαίτηση

της Σαουδικής Αραβίας να συμμετάσχει και το Ιράν στη συμφωνία.

Το πρωί της Κυριακής η Σαουδική Αραβία ανέτρεψε τα δεδομένα δηλώνοντας ότι πρέπει να συμμετάσχουν όλα τα μέλη του OPEC, παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες μέρες είχε αφήσει να διαφανεί ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ακόμα και χωρίς το Ιράν, που έχει αποκλείσει οποιοδήποτε «πάγωμα» της παραγωγής.

«Οι Σαουδάραβες άλλαξαν τα πάντα το πρωί. Θέλουν τη συμμετοχή όλων στη συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά μια πηγή του OPEC στο Reuters.

Η ανατροπή αυτή προκάλεσε την αναβολή των συζητήσεων και πυροδότησε άτυπες διεργασίες μεταξύ των κρατών ώστε να βρεθεί μια λύση. Οι επίσημες συνομιλίες ξεκίνησαν πριν από λίγο.

«Το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας υπάρχει. Τώρα έχουμε κάποιες διαφωνίες όσον αφορά στην διατύπωσή της και ίσως το απόγευμα να έχουμε τελειώσει» δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Wilson Pastor, επικεφαλής του Εκουαδόρ στον OPEC, σημειώνοντας ότι οι λεπτομέρειες για τον έλεγχο της συμφωνίας και για τον προγραμματισμό μιας νέας συνάντησης οριστικοποιούνται.

«Οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε υψηλό επίπεδο, μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας και των χωρών του Κόλπου» αναφορικά με την παραγωγή του Ιράν, είπε ο Pastor, καθλως η Τεχεράνη προσπαθεί να αποκαταστήσει τις εξαγωγές της σε πετρέλαιο, στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τις κυρώσεις.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, οι εμπλεκόμενοι υπουργοί Πετρελαίου είχαν άτυπες συναντήσεις νωρίτερα, μετά την επίσκεψη στο παλάτι του Εμίρη του Κατάρ.

Όλοι είναι αισιόδοξοι, δήλωσε πριν τη συνάντηση ο μεταβατικός υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, Anas al-Saleh, προσθέτοντας ότι πιθανότατα η συμφωνία θα γίνει.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν εγκρίνει την πρόταση για το «πάγωμα» της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου ενώ και οι υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες αναμένεται να δώσουν την έγκρισή τους, δήλωσε πριν τη συνάντηση ο υπουργός Πετρελαίου του Ομάν, Mohammed Al Rumhy. Το «πάγωμα» της παραγωγής δεν θα έχει κανέναν μηχανισμό επιβολής, άρα δεν θα είναι δεσμευτικός, πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο ότι περιμένει απ' όλους τους συμμετέχοντες να την τηρήσουν.

Το Ιράν είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε «πάγωμα» της παραγωγής και μάλιστα δεν θα έστελνε καν τον υπουργό Πετρελαίου αλλά έναν εκπρόσωπό του ενώ το Σάββατο ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται καν να παρευρεθεί στη συνάντηση καθώς «δεν βλέπει τον λόγο».

Για τη συνάντηση βρίσκονται στην Ντόχα εκπρόσωποι από περίπου 16 κράτη, τα οποία αντιπροσωπεύουν την μισή παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η συνάντηση θα λήξει με μια ασαφή και μη δεσμευτική συμφωνία ώστε να μην φύγουν με άδεια χέρια. Οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι υποστηρικτική προς τις τιμές αλλά αν δεν υπάρξει οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν νέο sell off, αν και όχι στα χαμηλά του Φεβρουαρίου. Η αποτυχία συμφωνίας θα έχει επίδραση και στις χρηματαγορές τη Δευτέρα, εκτιμούν.

«Νομίζω ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να μην φύγουν με άδεια χέρια την Κυριακή» υποστηρίζει η Helima Croft, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets. Θα υπάρξει συμφωνία αλλά χωρίς πολλές λεπτομέρειες και δεσμεύσεις, υποστηρίζει και ο Edward Morse, επικεφαλής έρευνας για τα εμπορεύματα στην Citigroup, ο οποίος εκτιμά ότι θα ανακοινώσουν και νέα συνάντηση.

Η τιμή του πετρελαίου έχει καταγράψει ράλι πάνω από 50% μετά τα χαμηλά 12 ετών του Φεβρουαρίου, απ' όταν ανακοινώθηκε η συνάντηση. Η τιμή του Brent έκλεισε στα 43,1 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή στο Λονδίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα