Στη McKinsey η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων

Η McKinsey αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο του συντονισμού των τραπεζών αναφορικά με τα μεγάλα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς η προσφορά της αναδείχθηκε προτιμητέα από την επιτροπή του ΤΧΣ που τρέχει τον διαγωνισμό.

Απομένει η έγκριση της ανάθεσης από την Εκτελεστική Επιτροπή και το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ ώστε η McKinsey

να αναλάβει και τυπικά το έργο της μελέτης για τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ τραπεζών και την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων για μεγάλα προβληματικά εταιρικά δάνεια.

Η Mckinsey θα εκπονήσει μελέτη που θα είναι έτοιμη τέλη Μαρτίου ή αρχές Απρίλιου του 2016 και θα παρουσιάζει βασικές εναλλακτικές λύσεις για την διαχείριση των NPLs επιχειρηματικών δανείων μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, που φθάνουν τα 44 δισ. ευρώ. Το σύνολο των προβληματικών δανείων (Non Performing Exposures-NPEs) μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων ανέρχεται σε 57 δισ.

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα ψηφιστεί και ο νόμος που θα επιτρέπει τις πωλήσεις ή μεταβιβάσεις προβληματικών δανείων.

Με την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων από πλευράς θεσμών θα συμφωνηθεί με την κυβέρνηση το εύρος της μελέτης, δηλαδή τα κριτήρια των δανείων και των επιχειρήσεων που θα ακτινογραφηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης και των αρχών είναι η μελέτη να περιλάβει τις εταιρείες που εμφανίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση δανείων ύψους τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο (Εφορία, ταμεία) ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ επίσης.

Αν τα παραπάνω κριτήρια υιοθετηθούν, η μελέτη θα πιάσει τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους σε τράπεζες και Δημόσιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι λύσεις που θα περιλαμβάνονται είναι haircut στο σκέλος του δανείου που καλύπτεται με προβλέψεις, μετοχοποιήσεις, πωλήσεις εταιριών σε funds ώστε να ενεργοποιείται μέρος των προβληματικών δανείων και έσχατη λύση η πώληση προβληματικών δανείων σε distress funds.

Για να υποβοηθηθεί η ταχύτερη αντιμετώπιση, θα ορισθούν τυποποιημένα κριτήρια (δείκτες), βάσει των οποίων μια επιχείρηση κρίνεται βιώσιμη και επομένως τα δάνειά της αναδιαρθρώνονται καθώς και έτοιμες λύσεις αναδιάρθρωσης ή οριστικής τακτοποίησης δανείων σε καθυστέρηση.

Προκειμένου να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα, θα χρησιμοποιούνται δείκτες όπως η σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA, ενώ για τις βιώσιμες εταιρείες θα εφαρμόζεται μελέτη προεξόφλησης μελλοντικών ταμειακών ροών, ώστε να προκύπτει ρύθμιση δανείων, η οποία να επιτρέπει την εξυπηρέτηση του δανεισμού από τις μελλοντικές λειτουργικές ταμειακές ροές.

Keywords
Αναζητήσεις
mckinsey αξιολογηση τραπεζων
Τυχαία Θέματα