Στέλνουν τους πρόσφυγες σε παράκτιο έλος με κουνούπια στην Θεσσαλονίκη

Της Μαριάννας Τζάννε

Σε παράκτιο έλος, με κουνούπια και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, ακατάλληλο για φιλοξενία αστέγων όχι μόνο για ανθρωπιστικούς αλλά και περιβαλλοντικούς λόγους, προτείνει ο δήμος Θέρμης να μεταφερθούν οι πρόσφυγες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλημμυρικά φαινόμενα οδήγησαν πριν δύο χρόνια στην εκκένωση παρακείμενου οικισμού Ρομά λόγω ανόδου της στάθμης των υδάτων! Όπως καταγγέλλουν με επιστολή που απέστειλαν την περασμένη εβδομάδα στους συναρμόδιους αναπληρωτές υπουργούς (Βίτσα, Μουζάλα, Μπαλάφα, Τσιρώνη) πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις «η προτεινόμενη έκταση όχι

μόνο δεν πληροί τις σχετικές προδιαγραφές για την προσωρινή στέγαση προσφύγων (όπως αυτές τέθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, στην επιστολή του προς τους δήμους της χώρας τον Μάρτιο), αλλά και δεν εξασφαλίζει κατά κανένα τρόπο ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας στους πρόσφυγες».

Όπως αναφέρουν, ο υγροτοπικός χαρακτήρας της περιοχής έχει ως αποτέλεσμα συχνά πλημμυρικά φαινόμενα με συνέπεια να καθίσταται τουλάχιστον αμφισβητήσιμη η ασφαλής παραμονή των προσφύγων εκεί. «Επίσης οι ανθυγιεινές κλιματικές συνθήκες, οι παρατεταμένες περίοδοι κατάκλισης, οι μεγάλοι πληθυσμοί κουνουπιών, αλλά και η πλήρης απουσία φυσικής σκιάς -με αποτέλεσμα κατά τους θερινούς μήνες να επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες- καθιστούν τον υγρότοπο της Περαίας ακατάλληλο για αξιοπρεπή ανθρώπινη εγκατάσταση.

Οι οργανώσεις «Δράση για την άγρια ζωή», «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης», «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία», «Καλλιστώ» και «Δίκτυο Μεσόγειος SOS», επισημαίνουν πως η προταθείσα περιοχή "Τσαΐρια", μεταξύ του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης και του οικισμού της Περαίας, βρίσκεται εντός εκτεταμένου παράκτιου έλους, δεν πληροί τις σχετικές προδιαγραφές και δεν εξασφαλίζει κατά κανένα τρόπο ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας στους πρόσφυγες.

Οι πέντε οργανώσεις επισημαίνουν ακόμα ότι τόσο η εγκατάσταση των προσφύγων σε ακατάλληλη και προβληματική για αυτούς θέση όσο και η σημαντική περιβαλλοντική υποβάθμιση μπορούν εύκολα να αποφευχθούν. Εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Θέρμης αλλά και στους γειτονικούς δήμους, υπάρχουν πολλές και πολύ καταλληλότερες εκτάσεις (εγκαταλειμμένα camping, κατασκηνώσεις και στρατόπεδα) που μπορούν άμεσα να παραχωρηθούν για την φιλοξενία των προσφύγων. Επιπλέον πολλές από τις εκτάσεις αυτές διαθέτουν ήδη τις βασικές υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, ακόμα και έτοιμα κτήρια), που μόνο με πολύ μεγάλη σπατάλη πόρων θα μπορέσουν να φτιαχτούν στα Τσαΐρια.

Από περιβαλλοντικής απόψεως οι ακτιβιστές επισημαίνουν στην επιστολή τους προς τα υπουργεία ότι ο υγρότοπος της Περαίας παραμένει μια πολύτιμη φυσική έκταση που φιλοξενεί σπάνια και προστατευτέα στοιχεία φυσικού περιβάλλοντος. Η περιοχή κατακλύζεται περιοδικά και συντηρεί υγροτοπική βλάστηση και φυσικούς οικοτόπους κοινοτικού ενδιαφέροντος. Οι οικότοποι αυτοί φιλοξενούν πληθώρα ειδών ζώων και φυτών που εξαρτώνται από την περιοδική παρουσία του νερού: στην περιοχή έχουν καταγραφεί περισσότερα από 130 είδη πουλιών, ενώ πολλά προστατευόμενα είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος χρησιμοποιούν την περιοχή για αναπαραγωγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα