Σταθάκης στο CNBC: Παραμένουν τρεις εκκρεμότητες με τους θεσμούς

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καλύψει το 99% όσων συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς, όπως τουλάχιστον υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης σε δηλώσεις του στο CNBC.

«Νομίζω ότι το 99% όσων έχουν συμφωνηθεί έχουν, πρακτικά, εκπληρωθεί. Υπάρχουν ορισμένα επιπλέον ζητήματα, αλλά νομίζω ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε φθάσει λίγο ή πολύ σε συμφωνία και όλα θα κινηθούν με ομαλό τρόπο», τόνισε ο κ. Σταθάκης, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΟΣΑ

στο Παρίσι.

Απατώντας σε ερώτηση αναφορικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε ότι «έχουμε συμφωνήσει σε έναν οδικό χάρτη, μέρος του οποίου είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η επίτευξη μίας καλύτερης συμφωνίας για το ζήτημα του χρέους. Παράλληλα υπάρχει και ένα ζήτημα το οποίο αφορά το πως η οικονομία θα μπορέσει να επιστρέψει σε αναπτυξιακή πορεία. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο-καμπής, τα περισσότερα ζητήματα έχουν καλυφθεί, εάν υπάρξει και συμφωνία για το χρέος τότε θεωρώ ότι και η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα επιστρέψει».

Προσέθεσε, πάντως, ότι «Υπάρχουν τρία σημεία που μένουν ανοιχτά, και υπάρχει και κάποια ανησυχία από την πλευρά μας για τα δημοσιονομικά ζητήματα, για το αν θα υπάρχει δημοσιονομικό ζήτημα το 2017. Αλλά πιστεύω ότι μιλάμε για μία διαδικασία κατά την οποία θα βρεθεί λύση. Ορισμένα ζητήματα είναι πολύ ευαίσθητα, είναι πάρα πολύ σφικτό το πρόγραμμα μέχρι το 2018 -είναι εμπροσθοβαρές και για αυτό η πρώτη αξιολόγηση είναι εξίσου σημαντική και για τις δύο πλευρές και για αυτό έχουμε εστιάσει τελευταία στις λεπτομέρειες».

Για το ζήτημα του χρέους υπογράμμισε ότι «κάποιοι θα ήθελαν να δουν περισσότερα», προσθέτοντας ότι υπάρχει μία συμφωνία σε τρία στάδια (βραχυχρόνιο, μεσοπρόθεσμο και μακροχρόνιο), με αυτό που αφορά το μακροχρόνιο ορίζοντα να πρέπει να εξετασθεί με καλύτερο τρόπο.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το «άνοιγμα» της ΕΚΤ τόσο στα ελληνικά ομόλογα όσο και η επαναφορά του waiver θα βοηθήσει σημαντικά το τραπεζικό σύστημα και κατ' επέκταση και την πραγματική οικονομία.

Όσο για την κυβέρνηση και για το κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος να «πέσει» λόγω των σκληρών μέτρων που λαμβάνει, απάντησε ότι «η κυβέρνηση έχει κερδίσει τρεις εκλογικές διαδικασίες σε ένα έτος (...). Ήρθε για να μείνει».

Keywords
Τυχαία Θέματα