Σταϊκούρας: Ναι στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (EMF) και στην ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων

Του Αργύρη Παπαστάθη

Ο τομεάρχης οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (EMF), το οποίο θα λειτουργεί ως δανειστής ύστατης ανάγκης (lender of last resort) για τα κράτη-μέλη του».

Η σκέψη αυτή βρίσκεται στον πυρήνα των ζυμώσεων που διαξάγονται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ μετά και από την εμπειρία της εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στα Ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης και ειδικά στην Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι η δημιουργία του EMF μπορεί να καταστήσει περιττή την όποια εμπλοκή του IMF (ΔΝΤ) στην Ευρώπη στο μέλλον.

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης «με την λειτουργία ενός ευρωπαϊκού φορέα εγγύησης των καταθέσεων» και με την ενοποίηση των κανόνων εποπτείας και εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η παρέμβαση του πρώην αναπλ. υπουργού Οικονομικών έγινε στη διάρκεια διακοινοβουλευτικής διάσκεψης για τη σταθερότητα, τον οικονομικό συντονισμό και τη διακυβέρνηση που λαμβάνει χώρα στο Ταλίν της Εσθονίας στο πλαίσιο της Εσθονικής προεδρίας της ΕΕ.

Στην παρέμβασή του ο κ. Σταϊκούρας μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η οικονομική και δημοσιονομική κρίση ανέδειξε τις ατέλειες και τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Κατέδειξε την ανάγκη καλύτερου συντονισμού και ενισχυμένης εποπτείας των δημοσιονομικών, μακροοικονομικών και διαρθρωτικών πολιτικών. Ως εκ τούτου, η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης πρέπει να εμβαθυνθεί, να βελτιωθεί και να ενισχυθεί, ώστε να μετατρέψουμε τη νομισματική ένωση σε μια πληρέστερη οικονομική και νομισματική ένωση, με επαρκή εργαλεία και πόρους αντιμετώπισης ανισορροπιών και κρίσεων και με κανόνες μακροπρόθεσμης οικονομικής διακυβέρνησης».

Χρειαζόμαστε λιγότερους φόρους

Σε αυτή την κατεύθυνση, πέρα από το EMF και την τραπεζική ένωση, ο πρώην Υπουργός υπέδειξε στην ομιλία του τις παρακάτω κατευθύνσεις:

-«Υλοποίηση υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών, λαμβάνοντας υπόψη τον κύκλο της οικονομίας (διαρθρωτικό ισοζύγιο). Με την υιοθέτηση ρεαλιστικών δημοσιονομικών στόχων και με την υλοποίηση του κατάλληλου μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, μέσα από τη σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
-Eνίσχυση των μηχανισμών μακροοικονομικής εξισορρόπησης, οι οποίοι πρέπει να λειτουργούν συμμετρικά για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
-Υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν την διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
-Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με την προώθηση της ένωσης των κεφαλαιαγορών που στόχο θα έχει τη διεύρυνση και διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και με την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπως είναι το "πακέτο Γιουνκέρ"».

Keywords
Τυχαία Θέματα