Στα σκαριά σχέδιο διάσωσης της Alitalia με 1600 απολύσεις

Μετά την προσπάθεια διάσωσης της ιστορικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, η νέα ιταλική κυβέρνηση υπό τον Πάολο Τζεντιλόνι ξαφνικά έρχεται αντιμέτωπη με μια άλλη εταιρική κρίση: το μέλλον της Alitalia.

Στελέχη της Etihad Airways

που έχει επενδύσει στον ιταλικό αερομεταφορέα, αλλά και της Alitalia που χρεοκόπησε το 2008 μετά την αποτυχία των προσπαθειών διάσωσης με κρατική, αλλά και ιδιωτική ενίσχυση και που βρέθηκε στο χείλος της κατάρρευσης το 2014 – αναμένεται να συναντηθούν με Ιταλούς υπουργούς σήμερα Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε η Etihad την Κυριακή.

Σύμφωνα με πηγές, στη συνάντηση με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Μεταφορών θα συζητηθούν νέα μέτρα για την αναδιάρθρωση της εταιρείας. Το σχέδιο ενδέχεται να περιλαμβάνει έως και 1.600 απολύσεις.

Λιγότερο από τρία χρόνια πριν, η Etihad είχε αγοράσει μερίδιο 49% της Alitalia ως μέρος του σχεδίου αναβίωσης του ιταλικού αερομεταφορέα, ο οποίος, τον Δεκέμβριο, ενημερώθηκε από επενδυτές και πιστωτές ότι έχει στη διάθεσή του 60 ημέρες προκειμένου να καταρτίσει ένα βιώσιμο σχέδιο περικοπής δαπανών.

O CEO του ομίλου Etihad, Τζέιμς Χόγκαν, καθώς και άλλοι μέτοχοι, αναμένεται να συμμετάσχει στη σημερινή συνάντηση στη Ρώμη για να συζητήσει το επόμενο επιχειρηματικό σχέδιο της Alitalia.

Παράλληλα, η τελευταία έχει εξουσιοδοτήσει την Etihad να «ρίξει» επιπλέον κεφάλαια 231 εκατ. δολαρίων μέσω χρηματοοικονομικών μέσων που στερούνται δικαιώματος ψήφου.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους μετόχους (η οποία περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμες συμφωνίες χρηματοδότησης με τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας, την Intesa Sanpaolo και την UniCredit), η Alitalia σχεδιάζει να κάνει συνομιλίες με τους κοινωνικούς φορείς και τα συνδικάτα επί σειράς ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης και μιας μείωσης των θέσεων εργασίας.

Το 2015 η εταιρεία έχασε περί τα 200 εκατ. ευρώ. Την περσινή χρονιά το έλλειμμα της Alitalia ενδέχεται να έφτασε τα 400 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τη μείωση των θέσεων εργασίας, το νέο σχέδιο προβλέπει και την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου που παραδοσιακά ακολουθούσε η εταιρεία, ώστε να μπορεί να ανταγωνίζεται καλύτερα τους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους,. Παράλληλα, θα κοπούν μη κερδοφόρα δρομολόγια, όπως το Μαλπένσα – Ρώμη.

«Οι επόμενοι δυο μήνες είναι κρίσιμης σημασίας», αναφέρει ο CEO της Αlitalia, Κράμερ Μπολ, που ανέλαβε τη θέση λιγότερο από έναν χρόνο πριν.

Η συνάντηση με τα συνδικάτα πραγματοποιείται στον απόηχο του παγώματος των μισθών στα τέλη του 2016.

«Πριν από δύο χρόνια είχαμε συμφωνήσει σε 2000 απολύσεις ως όρο για την επένδυση της Etihad και τώρα μας λένε και πάλι ότι το θέμα είναι το εργατικό κόστος. Δεν θα δώσουμε το πράσινο φως για απολύσεις», αναφέρει ο Κλαούντιο Ταρλάτσι, επικεφαλής της εργατικής ένωσης Uiltrasporti.

Σημειώνεται ότι η Etihad, που εξαγόρασε μερίδιο της Alitalia ως μέρος του σχεδίου διάσωσης ύψους 1,76 δισ. ευρώ της Alitalia, έχει δεσμευτεί ότι θα μετατρέψει τον αερομεταφορέα σε μια αεροπορική εταιρεία 5 αστέρων...

Keywords
Τυχαία Θέματα