Στα επίπεδα του 2009 τα ελληνικά ομόλογα εν αναμονή του swap

Επιστρέφει η επενδυτική «όρεξη» για τα ελληνικά ομόλογα με τις αποδόσεις να υποχωρούν σε χαμηλά ετών.

Το θετικό ξεκίνημα στις διαπραγματεύσεις, οι εκθέσεις των διεθνών οίκων για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έξοδο από τα μνημόνια, έστω και με μια μορφή εποπτείας, αλλά κυρίως οι πληροφορίες ότι επίκειται swap ομολόγων ύψους 29,7 δισ. ευρώ μέσα στον Νοέμβριο έχουν «ρίξει» τις αποδόσεις στα επίπεδα του 2009.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Αθήνα ετοιμάζεται

μέσα στον Νοέμβριο να προχωρήσει σε swap ομολόγων ύψους 29,7 δισ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας. Το swap αναμένεται να λειτουργήσει και σαν «τεστ» για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και την επιστροφή της στις αγορές το 2018.

H απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 5,06%, καταγράφοντας πτώση άνω του 4% σε σχέση με χθες και σύμφωνα με τα τρέχοντα επίπεδα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου (0,38%) διαμορφώνεται στο 4,68%. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 5,081% και του 2ετούς ομολόγου στο 2,86%.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανταλλάξει 20 ομόλογα που εκδόθηκαν μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές το 2012 με πέντε νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου, σύμφωνα με δύο ανώτερους τραπεζίτες που γνωρίζουν το σχέδιο ανταλλαγής. Οι τελευταίοι ζήτησαν την ανωνυμία δεδομένου ότι το σχέδιο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Οι λήξεις των νέων ομολόγων ενδέχεται να είναι ίδιες με εκείνες των υφιστάμενων, οι οποίες κυμαίνονται από το 2023 έως το 2042.

Keywords
Τυχαία Θέματα