Σπ. Λάτσης: Εξαγοράζει επενδυτική τράπεζα στην Ελβετία για να τη συγχωνεύσει με την EFG

Σε αποκλειστικές συζητήσεις με τον βραζιλιάνικο όμιλο BTG Pactual SA προκειμένου να εξαγοράσει την ελβετική τράπεζα BSI SA βρίσκεται η EFG International του Σπύρου Λάτση, σε ένα ντιλ που θα διπλασίαζε τα υπό διαχείριση Κεφάλαια της.

Η απόφαση αναμένεται άμεσα, αναφέρει σε ανακοίνωση της η EFG, η ελβετική επενδυτική τράπεζα

που ελέγχεται απ' τον δισεκατομμυριούχο Σπύρο Λάτση και την οικογένεια του.

Τις συζητήσεις των δύο πλευρών είχε αποκαλύψει ήδη απ' τον προηγούμενο μήνα το Bloomberg, επικαλούμενο καλά πληροφορημένη πηγή.

Ο βραζιλιάνικος τραπεζικός όμιλος, που ολοκλήρωσε την εξαγορά της BSI μόλις πέντε μήνες πριν, έχει ξεκινήσει να πουλάει περιουσιακά στοιχεία σε μία προσπάθεια να αντλήσει ρευστό μετά τη σύλληψη και την υπό όρους απελευθέρωση του τότε διευθύνοντος συμβούλου Andre Esteves τον περασμένο Νοέμβριο στο πλαίσιο ενός διευρυμένου επιχειρηματικού σκανδάλου διαφθοράς που έστειλε τα ομόλογα και τις μετοχές του ομίλου στα τάρταρα.

Έχοντας χάσει σχεδόν τη μισή του κεφαλαιοποίηση τους τελευταίους μήνες η μετοχή του ομίλου BTG Pactual καταγράφει ριμπάουντ 12% απ' την αρχή της χρονιάς.

«Η EFG δεν έχει υπερβάλλον ρευστό, επομένως θα πρέπει να υπάρξει αύξηση Κεφαλαίου», εκτιμά ο Andreas Venditti, αναλυτής της Vontobel Holding AG στη Ζυρίχη. «Η BTG χρειάζεται μετρητά, όχι μετοχές της EFG, προσθέτει αν και δεν αποκλείει, όπως λέει, να υπάρξει ένα ντιλ που εν μέρει θα χρηματοδοτηθεί από ρευστό.

Μετά την είδηση η μετοχή της EFG έφθασε να καταγράφει άνοδο ως περίπου 4% στη Ζυρίχη. Απ' την αρχή της χρονιάς οι απώλειες της μετοχής πάντως φθάνουν το 34%.

Η EFG που έχει έδρα τη Ζυρίχη έχει υπό τη διαχείριση της 80 δισ ελβετικά φράγκα για λογαριασμό πελατών της στις τράπεζες της στην Ευρώπη, την Ασία και την Καραϊβική στο τέλος Ιουνίου ενώ η BSI διαχειρίζεται περί τα 82 δισ φράγκα. Βέβαια ο αριθμός αυτών των κεφαλαίων πιθανόν να μειώθηκε σημαντικά στο β' εξάμηνο του 2015 λόγω ενώ φορολογικού προγράμματος που ενεργοποίησαν οι ιταλικές Αρχές, εκτιμά ο Venditi.

Νωρίτερα το Reuters είχε μεταδώσει πως στο πλαίσιο της συμφωνίας που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο όμιλος BTG θα διατηρήσει το 20% με 30% της νέας, συνδυασμένης, εταιρείας. Το πρακτορείο μάλιστα έλεγε πως μία πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί ακόμα και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο Esteves της ΒTG, που βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό, αρνείται τις κατηγορίες, σύμφωνα με τους συνηγόρους του.

Σημειώνεται ότι η BTG είχε ολοκληρώσει την εξαγορά ύψους 1,25 δισ φράγκων της BSI απ' την ιταλική ασφαλιστική Assicurazioni Generali SpA τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα