Σουλτς κατά Μέι: Βάζει τη συνοχή του κόμματος πάνω από το μέλλον της Βρετανίας

Η υπουργοποίηση του Μπόρις Τζόνσον ενόχλησε ιδιαίτερα τον Σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ αλλά και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς με τους δύο πολιτικούς άνδρες να επισημαίνουν ότι ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου χρησιμοποίησε το «χαρτί» του ευρωσκεπτικισμού για να ανέβει, τώρα όμως, ως υπουργός Εξωτερικών, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ήταν το πρώτος μέλος της κυβέρνησης του Βερολίνου που έσπευσε να σχολιάσει την επιλογή της Μέι

να αναθέσει στον Μπόρις Τζόνσον το νευραλγικό χαρτοφυλάκιο.

«Ο διορισμός του Μπορίς Τζόνσον είναι από κάθε άποψη ένα σαφές μήνυμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι λαμβάνει σοβαρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κι ότι προτίθεται να το εφαρμόσει. Για το σκοπό αυτό, τοποθετεί στο υπουργείο Εξωτερικών τον Μπόρις Τζόνσον, τον "πρωταθλητή" του Brexit», δηλώνει ο Στάινμαγερ σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild.

«Τώρα μπορούμε να αναμένουμε ότι η Τερέζα Μέι, θα βάλει τέλος τέλος στην περίοδο αβεβαιότητας καταθέτοντας επισήμως το αίτημα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση», προσθέτει ο Στάινμαγερ.

Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός κάλεσε επίσης τον Βρετανό ομόλογό του να αναλάβει τις ευθύνες του:

«Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ένας έξυπνος πολιτικός που ήξερε πώς να εκμεταλλευτεί την ευρωσκεπτικιστική του διάθεση για τον εαυτό του, αλλά τώρα θα έχει εντελώς διαφορετικά καθήκοντα και θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του... Για μας (τη Γερμανία), η Βρετανία παραμένει ένας σημαντικός εταίρος με τον οποίο θα πρέπει να συνεργαστούμε στενά στο μέλλον, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, G7, του ΝΑΤΟ, καθώς και στη Βιέννη και τη Γενεύη στις συνομιλίες για την επίλυση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Είναι στα "χέρια" της νέας βρετανικής κυβέρνησης να προετοιμάσει το έδαφος σύμφωνα με το οποίο, παρά το δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε , η Βρετανία και η Ευρώπη θα συνεργαστούν για ένα κοινό μέλλον».

Μάρτιν Σουλτς: Η Μέι δημιούργησε ένα υπουργείο αφιερωμένο στην έξοδο της χώρας από την ΕΕ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, επέκρινε δριμύτατα την σύνθεση της νέας βρετανικής κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Τερέζα Μέι ήθελε να ικανοποιήσει την συνοχή του Συντηρητικού Κόμματος ρίχνοντας λιγότερο βάρος στο μέλλον της χώρας.

«Η Βρετανία πρέπει να σπάσει αυτό το επικίνδυνο φαύλο κύκλο που έχει άμεσες επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη », τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς και πρόσθεσε: «Η Μέι έκανε αίσθηση τοποθετώντας στο υπουργείο Εξωτερικών την ηγετική προσωπικότητα στην καμπάνια υπέρ του Brexit, τον αμφιλεγόμενο Μπόρις Τζόνσον δημιουργώντας ένα υπουργείο αφιερωμένο στην έξοδο της χώρας από την ΕΕ».

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα