Σουηδία: Στα όρια φτάνει το QE της κεντρικής τράπεζας της χώρας

Ο υπεύθυνος της διαχείρισης του δημόσιου χρέους της Σουηδίας προϊδέασε πως η Riksbank μπορεί σύντομα να φτάσει τα όρια του προγράμματος αγοράς ομολόγων της, εν μέσω στοιχείων που επιδεικνύουν πως υποφέρει η ρευστότητα της χώρας.

"Aυτό που λέμε στη Riksbank είναι πως η αγορά λειτουργεί αρκετά καλά, αλλά υπάρχουν ρίσκα", ανέφερε ο Thomas Olofsson, επικεφαλής του δημόσιου χρέους στο Σουηδικό Εθνικό Γραφείο Χρέους.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Riksbank, Kerstin af Jochnick ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα πως η τράπεζα

μάλλον πλησιάζει το όριο του ποσού των ομολόγων που μπορεί να αγοράσει. Τα σχόλια αυτά μείωσαν και τα spreads στις δημοτικές αγορές, ενώ αύξηση τις αποδόσεις των ομολόγων του δημοσίου.

Η νομισματική πολιτική στη Σουηδία έχει αποτύχει στην επαναφορά του πληθωριστικού της στόχου εδώ και περίπου πέντε χρόνια. Η τράπεζα επέκτεινε το πρόγραμμα QE της, με στόχο το 37% του ονομαστικού δημοσίου χρέους μέχρι το 2016.

Σύμφωνα με τον Olofsson, ένα σημάδι πως έχει χειροτερεύσει η ρευστότητα από την απαρχή της αγοράς ομολόγων της Riksbank πριν από δύο χρόνια, είναι η πτώση του ποσού για συγκεκριμένα spreads. Έχει, επίσης, υπάρξει και αύξηση των μεταπωλητών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι οποίοι ζήτησαν τη βοήθεια του Γραφείου αυτού.

Keywords
Τυχαία Θέματα