Σουηδία: Οι πρόσφυγες θα προκαλέσουν αύξηση της ανεργίας στη χώρα

Η ίδια η υπηρεσία εργασίας της σουηδικής κυβέρνησης αναφέρει πως η πρόσφατη αύξηση των μεταναστών και προσφύγων σημαίνει πως ο πρωθυπουργός Stefan Loefven δεν θα μπορέσει να πετύχει τον στόχο του για τη χαμηλότερη ανεργία στην ΕΕ μέχρι το 2020.

"Δεν είναι ρεαλιστικό. Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος αυτός", ανέφερε ο επικεφαλής αναλυτής της υπηρεσίας, Mats Wadman σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Ο στόχος του πρωθυπουργού

της σκανδιναβικής χώρας πιέζεται από την πρόσφατη κατακόρυφη αύξηση των αφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών. Αν και η ανεργία θα πέσει στο 6,6% μέχρι το 2017 από 7,5% το 2015, θα αυξηθεί στο 7,5% και πάλι μέχρι το 2020, αν και η οικονομία της χώρας θα επιδεικνύει ανάπτυξη. Η Γερμανία είναι, αυτή τη στιγμή, η χώρα που κατέχει τα σκήπτρα της χαμηλότερης ανεργίας στην ΕΕ, με 4,5%.

"Υπάρχει ρίσκο πως η ανεργία θα κολλήσει στο 7% και μετά το 2020. Θα πρέπει να ζήσουμε με μεγάλη ανεργία τα επόμενα χρόνια, αυτό είναι ξεκάθαρο", ανέφερε ο Wadman.

Ο υπουργός Χρηματοπιστωτικών Αγορών της χώρας Per Bolund υπογράμμισε σε συνέντευξή του πως αν και η αγορά εργασίας πηγαίνει καλά αυτή τη στιγμή, θα υπάρξουν μακροχρόνια εμπόδια, ιδιαίτερα τώρα που υπάρχουν πολλοί περισσότεροι πολίτες.

Η χώρα πρέπει να σιγουρευτεί πως προσφέρει αρκετή εκπαίδευση και πως επιβεβαιώνει τα πτυχία των μεταναστών ενώ παράλληλα δημιουργεί και νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον Bolund. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση έχουν έρθει σε συμφωνία επέκτασης μείωσης φόρων για μερικούς τομείς υπηρεσιών.

Η Σουηδία ήδη μειώνει την εισροή προσφύγων, αφού υποδέχτηκε τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων ανά κάτοικο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εάν βασιστούμε στην ιστορία αρκετοί εξ αυτών δεν θα μπορέσουν να βρουν θέσεις εργασίας εύκολα.

Keywords
Τυχαία Θέματα