Σόιμπλε: Ο χρόνος τελειώνει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος

Την πεποίθηση όπως αν η ελευθερία κυκλοφορίας των φυσικών προσώπων τεθεί σε κίνδυνο τότε τίθεται σε κίνδυνο ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». Από το Νταβός της Εβετίας όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε, πέρα από την ευρωπαϊκή «πολυ – κρίση» και στην Κίνα, ενώ απέφυγε εντέχνως

να αναφερθεί στην Ελλάδα, μετά την προτροπή του για την «εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» προς τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, κάνοντας λόγο για γενικότερο προβλήματα της Ε.Ε. Ο κ. Σόιμπλε – για όσους διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές- αναφέρεται σε όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την ΕΕ αυτή της στιγμή, από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Κομισιόν, μέχρι την ίδια του τη χώρα!

SPIEGEL ONLINE: Κ. Σόιμπλε, η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να εισαγάγει ανώτατα όρια για τον αριθμό των προσφύγων που θα δεχτεί. Συμφωνείτε με την απόφασή τους;

Σόιμπλε: Κράτησα την ανάσα μου όταν συνειδητοποίησα πως δεν ήμασταν σε στενή συνεργασία σχετικά με αυτήν την απόφαση. Τους τελευταίους μήνες, η καγκελάριος έκανε τα πάντα για να υπάρξει στενή διαβούλευση με την Αυστρία. Αλλά γνωρίζουμε ότι οι ικανότητες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι απεριόριστες. Ως εκ τούτου, δεν έχει νόημα να επικρίνουμε ο ένας τον άλλον. Όλοι μας έχουμε αποδεχτεί την απόφαση της Σουηδίας να εισαγάγει συνοριακούς ελέγχους Και μάλιστα σε μια χώρα η οποία για δεκαετίες ήταν η πιο ανοιχτή στους πρόσφυγες.

SPIEGEL ONLINE: Πιστεύεστε πως σύντομα η Γερμανία θα είναι τελείως μόνη στο ζήτημα των προσφύγων;

Σόιμπλε: Όχι. Στην ΕΕ, συμφωνούμε ότι οι πιέσεις που προκαλεί η μετανάστευση πρέπει να μειωθούν. Αν η Σένγκεν καταρρεύσει η Ε.Ε., κινδυνεύει σοβαρά, πολιτικά και οικονομικά. Γι 'αυτό εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να επενδύσουμε δισεκατομμύρια στην Τουρκία, τη Λιβύη, την Ιορδανία και άλλες χώρες της περιοχής το συντομότερο δυνατόν - όλοι όσο μπορούμε.

SPIEGEL ONLINE: Η πρότασή σας για την εισαγωγή ενός φόρου επί των καυσίμων για τη χρηματοδότηση της προσφυγικής κρίσης απορρίφθηκε. Δεν δεν δέχθηκαν ούτε οι σύμμαχοί σας στη Γερμανία.

Σόιμπλε: Αυτή τη στιγμή, είμαστε τυχεροί καθώς έχουμε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα και δεν χρειάζεται ένα τέτοιο φόρο. Ωστόσο, η Γερμανία δεν μπορεί να χειριστεί αυτό το ζήτημα μόνη της. Αυτό είναι σαφές. Γι 'αυτό πρότεινα στις χώρες με καλύτερα δημοσιονομικά στοιχεία έναν τέτοιο φόρο. Δεν έχουμε χρόνο για συζητήσεις.

SPIEGEL ONLINE: Δεν θα ήταν πιο εύκολο να κερδίσετε την υποστήριξη για ένα σύστημα με σαφείς ποσοστώσεις για την κατανομή; Άλλωστε υφίσταται ήδη, όταν πρόκειται για οικονομική βοήθεια για χώρες όπως η Ελλάδα.

Σόιμπλε: Ο χρόνος για τέτοιες λύσεις τελειώνει.. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως έχουμε μέχρι το Φεβρουάριο. Είχα πάντα την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταλήξει σε ένα σχέδιο πριν από εκείνη την περίοδο. Αλλά ξέρω ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ κάνει ό, τι μπορεί.

SPIEGEL ONLINE: Υπήρξε επίσης έλλειψη χρόνου, αναφορικά με τη διάσωση των τραπεζών και ορισμένα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Παρ 'όλα αυτά, οι προσωρινές λύσεις σύντομα αντικαταστάθηκαν από τις δομές που περιλαμβάνουν σαφή καταμερισμό των βαρών. Δεν θα έπρεπε να ισχύει και το ίδιο με τον καταμερισμό των προσφύγων;

Σόιμπλε: Ναι, φυσικά. Αλλά σε αντίθεση με την κρίση του ευρώ, ορισμένοι από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. Θεωρούν πως το πρόβλημα δεν θα τους επηρεάσει. Νομίζω πως κάνουν λάθος.

SPIEGEL ONLINE: Έχετε αναφέρει προσφάτως πως τα 12 δις € πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα πάνε για το προσφυγικό. Που θα πάνε όλα αυτά τα χρήματα;

Σόιμπλε: Περίπου τα μισά από αυτά έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2016 – για να βοηθήσει τα κρατίδια και τους δήμους στην παροχή καταφυγίου, για παράδειγμα. Φυσικά, οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό θα είναι δύσκολες, όπως πάντα.

SPIEGEL ONLINE: Πιστεύετε ότι οι επιθέσεις που διαπράχθηκαν στην Κολωνία καθιστά πιοι επίγουσα την επένδυση στην ασφάλεια;

Σόιμπλε: Έχει καταστεί σαφές εδώ και καιρό ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια. Είμαι έτοιμος για αυτό. Και ήμουν έτοιμος ακόμη και πριν από την Κολωνία.

SPIEGEL ONLINE: Έχετε αναφερθεί στην ανάγκη για έναν ένα ισορροπημένο προϋπολογισμό. Ό Οι πιθανές επιπτώσεις της κρίσης στην Κίνα ή τα χαμηλά επιτόκια επιτοκίων θα έχουν επιπτώσεις;

Σόιμπλε: Θα ήθελα πραγματικά ελαφρώς υψηλότερα επιτόκια.

SPIEGEL ONLINE: Αλλά αυτό θα καθιστούσε δύσκολο για σας να εξισορροπήσετε τον προϋπολογισμό...

Σόιμπλε: Ναι, αλλά στα σημερινά επίπεδα, τα επιτόκια δεν είναι σωστά.. Αυτό οδηγεί σε ακραίες διακυμάνσεις. Αυτή τη στιγμή είμαστε αντιμέτωποι με μεγάλα ζητήματα και είναι δύσκολο να προβλέψεις τις εξελίξεις - από την κατάσταση στην Κίνα και τη ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου στην ανησυχητικές ειδήσεις . Όλα αυτά συνδέονται.

SPIEGEL ONLINE: Η τρέχουσα κατάσταση στις αγορές θυμίζει το θρυλικό επενδυτή George Soros της τελευταίας μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Σόιμπλε: Ο Σόρος έχει κερδίσει πολλά χρήματα σε όλη την καριέρα του απλώς με φήμες.

SPIEGEL ONLINE: Οπότε δεν ανησυχείτε για μια νέα κρίση;

Σόιμπλε: Μόλις είπα ότι είμαστε αντιμέτωποι με πολλαπλές κρίσεις που πρέπει να παρακολουθούμε στενά. Αλλά πρέπει επίσης να είμαστε προσεκτικοί στο τι δείχνουν οι δείκτες της κρίσης. Στην Κίνα, λέγαμε πάντα ότι ένα διψήφιο ποσοστό αύξησης θα ήταν επικίνδυνο. Τώρα, η χώρα έχει ένα ποσοστό ανάπτυξης 6,9 % του και ξαφνικά υποτίθεται ότι είναι μια καταστροφή για την παγκόσμια οικονομία. Η σημαντική πτώση των τιμών του πετρελαίου δείχνει επίσης ότι στο παρελθόν η τιμή ήταν πολύ υψηλή. Οι οικονομικές πολιτική πρέπει να είναι προσεκτικές για να μην οδηγούν συνεχώς σε υπερβολές. Ο ισοσκελισμένοι προϋπολογισμός μας έχει μια σημαντική ψυχολογική λειτουργία. Είναι ένα μήνυμα ότι δεν γίνεται να αυξάνουμε διαρκώς το χρέος.

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα