«Σκηνοθετώντας» τη γνώση μέσα από μια ψηφιακή πλατφόρμα

Στις αρχές της πρώτης μεταπολεμικής δεκαετίας για την Ελλάδα ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της κοινωνικής ανασυγκρότησης που πήγαινε βήμα-βήμα με την οικονομική ανάπτυξη σε μια άρρηκτη σχέση μεταξύ τους ήταν το μεγάλο ποσοστό του αναλφαβητισμού στις νεαρές ηλικίες του πληθυσμού.

Του Κώστα Τσαούση

Σήμερα, τα εγγόνια ή και τα δισέγγονα αυτών των πιτσιρικάδων του '50 είναι αντιμέτωπα με ένα εξίσου κρίσιμο ζήτημα που συνιστά απειλή όχι μόνο για μια μελλοντική οικονομική

ανάκαμψη, αλλά και για την αναγκαία και απαραίτητη κοινωνική συνοχή. Η απειλή έχει όνομα: Ψηφιακός Αναλφαβητισμός. Βρίσκεται ήδη παρούσα στις γειτονιές στην περιφέρεια των αστικών κέντρων. Χαμογελάει ειρωνικά στις πόρτες των σχολείων. Χαίρεται με κάθε μέσο όταν το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα αδρανεί και οι πολιτικοί του προϊστάμενοι περί άλλα τυρβάζουν.

Οι παραπάνω προσωπικές σκέψεις ξεπήδησαν αυτόματα όταν διάβασα για την πρωτοβουλία της κυρίας Μαργαρίτας Ρουβά-Αθανασίου, συνιδρυτού της ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας Brainy. Μια πρωτοβουλία ανήσυχων ιδιωτών που θεωρούν και εκείνοι ότι το κρίσιμο στοίχημα για την ανάπτυξη είναι η εκπαίδευση; και δη στις μικρές ηλικίες. Στις ΗΠΑ μιλούν ήδη για την εκπαίδευση του κώδικα και κάνουν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση ακόμη και σε ηλικίες μαθητών δημοτικού σχολείου. Η κυρία Ρουβά-Αθανασίου δεν είναι εκπαιδευτικός, μια που, όπως λέει, «το ακαδημαϊκό της background είναι τα Οικονομικά, αφού σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακό στο Computer Science.

«Η επαγγελματική μου εμπειρία εστιάστηκε κυρίως σε software development (ανάπτυξη λογισμικού) σε IT department πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα, στη Γαλλία αλλά και στην Αμερική, όπως επίσης και η εμπειρία μου με τη FutureKids -εταιρεία εκπαίδευσης πληροφορικής για παιδιά- αποτέλεσε την πρώτη μου επαφή με την τεχνολογία στην εκπαίδευση», διευκρινίζει.

«Συνδυαστικά με την επαγγελματική μου εμπειρία και την ιδιότητά μου ως μαμά ενός 14χρονου κοριτσιού, γεννήθηκε η ιδέα του Brainy», αποκαλύπτει για το πώς γεννήθηκε η ιδέα της πλατφόρμας, η οποία μετεξελίχθηκε σε εφαρμογή: «Στον σημερινό κόσμο που κινείται και αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, θελήσαμε, με όχημα την τεχνολογία του 21ου αιώνα, να προσφέρουμε στα παιδιά μας λύσεις, που τους απελευθερώνουν χρόνο, τους αυξάνουν εκθετικά τη δυνατότητα αφομοίωσης και τα καθιστούν ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο, καταργώντας τα σύνορα στην εκπαίδευση και την πρόοδο. Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τους μαθητές όλης της Ελλάδας σε κάθε βήμα της πορείας τους.

Δημιουργούμε ένα περιβάλλον εκπαίδευσης πιο φιλικό, απόλυτα εξατομικευμένο σε κάθε παιδί. Κάθε παιδί είναι μοναδικό, έχει τους δικούς του ρυθμούς συγκέντρωσης και αφομοίωσης και σε αυτήν ακριβώς την ιδιαιτερότητα ανταποκρίνεται το Brainy», τονίζει.

Η Μαργαρίτα Ρουβά-Αθανασίου

Οσον αφορά στα πρακτικά για την πλατφόρμα Brainy, αυτό που διευκρινίζεται είναι ότι αναπτύσσεται σε τρεις βασικούς άξονες:

α) Τα Brainy Video, στα οποία αναλύεται όλη η ύλη των βασικών μαθημάτων του Γυμνασίου. Εννοιες πολύπλοκες, δυσνόητες στα παιδιά, οι οποίες αποκτούν ζωή, κίνηση και χρώμα, προσελκύουν το ενδιαφέρον και αυξάνουν τη δυνατότητα συγκέντρωσής τους.

Τα βίντεο αυτά, σχεδιασμένα από έμπειρους εκπαιδευτικούς και βασισμένα σε διεθνή πρότυπα, καλύπτουν, εκτός από τη θεωρία και τις ασκήσεις του βιβλίου, επιπλέον συμπληρωματικές, επιλεγμένες ασκήσεις εξάσκησης και online τεστ στο τέλος κάθε κεφαλαίου. Οι απορίες των παιδιών, αν αυτές δεν έχουν καλυφθεί από τον κύκλο των ανωτέρω επιλογών, θα απαντώνται άμεσα online από την επιστημονική ομάδα του Βrainy ώστε να τους παρέχεται υποστήριξη.

Παράλληλα οι γονείς θα λάμβανουν τακτική ενημέρωση για τη συνολική δραστηριότητα των παιδιών τους στην πλατφόρμα, όπως και για την επίδοσή τους στα τεστ.

Το συνδρομητικό κόστος για όλα τα μαθήματα κάθε τάξης έχει διαμορφωθεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στη σημερινή πραγματικότητα της Ελλάδας.

β) Τα online ιδιαίτερα μαθήματα καταργούν τους γεωγραφικούς περιορισμούς δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να παρακολουθήσουν ιδιαίτερα μαθήματα ψηφιακά, από όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκονται. Επιπλέον οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα καταγραφής και αναπαραγωγής κάθε προηγούμενου μαθήματος, ενώ το αυτοματοποιημένο σύστημα σχηματισμού ολιγομελών γκρουπ μειώνει σημαντικά την αντίστοιχη ετήσια δαπάνη.

γ) Ο τρίτος άξονας, το Brainy World, είναι ένα online forum για μαθητές και γονείς. Στοχεύουμε στη δημιουργία μιας ψηφιακής κοινότητας, όπου οι γονείς θα μπορούν να ενημερώνονται για θέματα εκπαίδευσης και ψυχολογίας των παιδιών τους, να ανταλλάσσουν απόψεις μέσα από έναν ζωντανό διάλογο μαζί μας και φυσικά θα αποτελεί το περιβάλλον στο οποίο θα επιβραβεύονται οι προσπάθειες των παιδιών, θα προβάλλονται τα ταλέντα τους και θα εμπνέονται από σύντομα βίντεο με μηνύματα ζωής σημαντικών ανθρώπων από τον χώρο της επιστήμης, του αθλητισμού, της πολιτικής ή του επιχειρηματικού κόσμου.

«Οραμά μας είναι να "σκηνοθετήσουμε" τη γνώση, να την κάνουμε πιο ενδιαφέρουσα και άμεση ώστε τα παιδιά να την κάνουν κτήμα τους, να την αγαπήσουν και να τη χρησιμοποιήσουν για να χτίσουν το μέλλον που τους ανήκει. Γνώση που δεν αφορά αυστηρά τη σχολική τους παιδεία, αλλά μια γενικότερη και ευρύτερη μόρφωση», κλείνει τον διάλογό μας η κυρία Ρουβά-Αθανασίου, δίνοντας το στίγμα για την κατανόηση αλλά και την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα