«Σκιά» πάνω από τις ευρωπαϊκές αγορές ο φόβος ενός εμπορικού πολέμου

Οι νέες δηλώσεις Τραμπ κατά της Ευρώπης ανατροφοδοτούν τους φόβους των επενδυτών για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με αποτέλεσμα από νωρίς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να δέχονται πιέσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,60% με το σύνολο των κλάδων του να βρίσκονται στο κόκκινο. Σε πτωτική τροχιά βρίσκονται επίσης το σύνολο των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών.

Τη χειρότερη επίδοση έχουν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών με τον κλάδο να χάνει 1,3% μετά τη δήλωση Τραμπ ότι η πρόταση των Ευρωπαίων για την κατάργηση των δασμών στα αυτοκίνητα δεν ήταν αρκετά καλή.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος μάλιστα δήλωσε σήμερα στο Bloomberg ότι οι εμπορικές πρακτικές της ΕΕ είναι «σχεδόν το ίδιο κακές με αυτές της Κίνας». Πάνω από 2,5% οι απώλειες για τους τίτλους των Porsche, Schaeffler και Pirelli.

Από την άλλη η βρετανική Whitbread καταγράφει ράλι 17% μετά την ανακοίνωση ότι συμφώνησε να πουλήσει προς 3,9 δισ στερλίνες την αλυσίδα καφέ Costa Coffee στην Coca Cola Co.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,90%, ο CAC 40 στο Παρίσι 0,60% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο 0,20%.

Την ίδια ώρα ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 0,40% την ώρα που εντεινονται οι πιέσεις απ' την Κομισιόν προς την ιταλική κυβέρνηση για την κατάρτηση του νέου προϋπολογισμού ως τον επόμενο μήνα. Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,70% και ο PSI 20 στη Λισαβόνα 0,40%.

Νωρίτερα ο δείκτης MSCI Asia Pacific εξαιρουμένης της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,8% διαγράφοντας τα κέρδη της εβδομάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα