«Σκανδιναβικό τρενάκι» θυμίζει η ναυλαγορά ξηρού φορτίου

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Ανοδική τάση δείχνει να έχει ο δείκτης ναυλαγοράς ξηρού φορτίου ακολουθώντας παρόμοια πορεία με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

« Συγκρίνοντας την έως τώρα πορεία - τάση της αγοράς το 2016 µε την ίδια περίοδο του 2015 και ιδιαίτερα το 2ο τρίµηνο, διαπιστώνουµε µία παρόµοια συµπεριφορά η οποία χαρακτηρίζεται από ανοδική τάση. Την 1 η Ιουλίου του 2015 ο BDI ήτανε στις 589 µονάδες και για ένα διάστηµα περίπου 40 ηµερών επιδόθηκε σε ένα ράλι ανόδου, όπου στις 5 Αυγούστου έκλεισε σε υψηλό έτους, στις 1.222

µονάδες και έπειτα ακολούθησε η γνωστή πτώση όπου τον Φεβρουάριο του 2016 έφτασε στο ιστορικό χαµηλό των 290 µονάδων, ενώ το 1 ο τρίµηνο του 2016 χαρακτηρίστηκε σαν ένα από τα χειρότερα, αν όχι το χειρότερο, όλων των εποχών» επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές του διεθνούς ναυλομεσιτικού οίκου G.Moundreas SA:

« Όπως όλα δείχνουν η ιστορία – εποχικότητα θα επαναληφθεί. Όμως η επανάληψη αυτή δεν θα έχει µόνο τα στοιχεία της ανόδου αλλά και της καθοδικής τάσης. Το να βιώσουµε επίπεδα του δείκτη της τάξης των 1.000 µονάδων για λίγο χρονικό διάστηµα και µετά την επιστροφή του σε πτωτική πορεία, δεν αποτελεί ουσιαστική βελτίωση της αγοράς. Εν ολίγοις, θα προτιµούσαµε µία σταθεροποίηση του δείκτη σε χαµηλότερα επίπεδα, για παράδειγµα στις 800 µονάδες, αλλά για σηµαντικό διάστηµα, από την έντονη µεταβλητότητα που παρουσιάζει στην παρούσα φάση και που έχει σαν αποτέλεσµα ο µέσος όρος της αγοράς σε εξαµηνιαία ή ετήσια βάση να είναι ιδιαίτερα χαµηλός.»

Μέχρι στιγµής οι εκτιµήσεις κάνουν λόγο για ένα 2016 όπου ο ετήσιος µέσος όρος του BDI θα είναι χαµηλότερος από αυτόν του 2015. Σε µία πρόσφατη έρευνα που έκανε το Singapore Exchange (SGX) για την πορεία της ναυλαγοράς, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εξέφρασε την ανησυχία της για το πότε θα επέλθει ισορροπία µεταξύ προσφοράς και ζήτησης ώστε η ναυλαγορά να αρχίσει να κυµαίνεται σε υγιή επίπεδα.

Αναφέρει ότι τον Ιούνιο ο BDI αυξήθηκε κατά 8% µε την αγορά των Capes το ίδιο διάστηµα να παρουσιάζει αύξηση 17% και τα Panamax 15%. Παρά την αύξηση αυτή όµως, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εµφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί από πριν, αναφορικά µε το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης, δηλώνοντας ότι οι επόµενοι 18 µήνες θα είναι ιδιαίτερα «επίπονοι» µεταθέτοντας την ανάκαµψη µετά το τέλος του 2017. Ελάχιστοι δήλωσαν ότι η ανάκαµψη θα λάβει χώρα πριν το 2018, ενώ ένα 25% περίπου εξέφρασε την άποψη ότι η ισορροπία µεταξύ προσφοράς και ζήτησης θα επέλθει µετά το 2020.

Αντίστοιχη άποψη εξέφρασε και η Moody's Japan K.K αναφέροντας ότι το outlook για την Παγκόσµια ναυτιλιακή βιοµηχανία τους επόµενους 12 – 18 µήνες είναι αρνητικό, έχοντας ως αποτέλεσµα την πτωτική πορεία των εσόδων λόγω της υπέρ-προσφοράς των πλοίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα