ΕΤΕπ: 1 δισ στις τράπεζες για χρηματοδότηση ΜμΕ

Υπογράφηκε σε ειδική εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών η συμφωνία για τη χορήγηση ρευστότητας ύψους 1 δισ. ευρώ προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), ανοίγοντας εκ νέου τη στρόφιγγα για την παροχή δανείων με εγγύηση του ελληνικού κράτους. Παράλληλα, στην ειδική εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν

ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, η Ευρωπαία Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρετσού και ο επικεφαλής της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ, υπογράφεται επίσης και η συμφωνία για την ίδρυση του νέου Υπερταμείου Συνεπενδύσεων (Fund of Funds) με τη στήριξη πάλι της ΕΤΕπ.

«Η συμφωνία θα δώσει ρευστότητα και προοπτική ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στο χαιρετισμό που απηύθηνε τονίζοντας παράλληλα πως «χρηματοδοτικά σχήματα όπως αυτό προσφέρουν ισχυρά κίνητρα για την εκκίνηση επιχειρηματικών εγχειρημάτων». Εξέφρασε δε την ελπίδα πως «η προσπάθεια αυτή είναι μόνο η αφορμή για να υπάρξουν και άλλες συνέργειες στο μέλλον».

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer, δήλωσε μεταξύ άλλων: «αυτή η νέα πρωτοβουλία η οποία ξεκινάει σήμερα από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση είναι η πρώτη πρωτοβουλία αυτής της κλίμακας που έχει ποτέ αναπτυχθεί στην Ελλάδα για επενδύσεις σε ταμεία κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών. Ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δείχνει ισχυρή θέληση στο να στηρίζει την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ελλάδα και αυτό το Ταμείο Συμμετοχών είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα της συνεχούς επενδυτικής μας δέσμευσης στη χώρα».

Απ' την πλευρά του ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι επενδύσεις στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. «Οι νέες επενδύσεις θα διευρύνουν την εξαγωγική βάση και ταυτόχρονα θα βελτιώσουν την ποιότητα των ελληνικών εξαγωγών, διευκολύνοντας την καινοτομία και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, αυξάνοντας παράλληλα τη συνολική παραγωγικότητα των συντελεστών παραγωγής της ελληνικής οικονομίας. Αυτό με τη σειρά του θα αυξήσει το δυνητικό προϊόν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την υπογραφή της συμφωνίας για τη χορήγηση ρευστότητας προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες συμβάλλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, επανεισάγει στο πεδίο εφαρμογής αυτής της πολιτικής επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης και διευκολύνει τη συμμετοχή επιχειρήσεων σε νέους τομείς, όπως η γεωργία και η αγροδιατροφή».

Η χρηματοδότηση

Η χρηματοδότηση του 1 δισ. ευρώ προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αποτελεί μέρος της ρευστότητας που έχει εγκρίνει η ΕΤΕπ προς τη χώρα μας. Η συνολική ρευστότητα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Προϋπόθεση είναι όλα να εξελιχθούν ομαλά σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση και την τήρηση της συμφωνίας, έτσι ώστε να μην αμφισβητηθεί –όπως συνέβη στο παρελθόν– η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Τα δάνεια που θα δοθούν από την ΕΤΕπ προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αξιοποιηθούν για να καλύψουν τη συμμετοχή των τραπεζών στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας. Πρόκειται για το Ταμείο Επιχειρηματικότητας II (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) και το Εξοικονομώ II. Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ θα χρηματοδοτηθεί με 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ με τη συμμετοχή των τραπεζών η συνολική ενίσχυση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα το Εξοικονομώ II θα ξεκινήσει με κεφάλαια 280 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μοχλευθούν μέσω τραπεζών, προκειμένου να δοθούν ως επιδοτήσεις και χαμηλότοκα δάνεια προς νοικοκυριά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Το Υπερταμείο Συνεπενδύσεων

Σε ότι αφορά το Υπερταμείο Συνεπενδύσεων, αυτό θα συγκεντρώνει επενδυτικά κεφάλαια για την ενίσχυση καινοτόμων ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η επενδυτική πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών, τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και πόρους του ΕΣΠΑ, 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, καθώς και επιπλέον κεφάλαια από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές.

Το Ταμείο Συνεπενδύσεων εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση μέσω συμμετοχών στα κεφάλαια των επιχειρήσεων –και όχι μέσω παροχής δανείων– δίνοντας έτσι τη δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν διαφορετικά. Η χρηματοδότηση αυτή θα πραγματοποιείται μέσω ενδιάμεσων ταμείων συμμετοχών, τα οποία θα προκύπτουν από διαγωνιστική διαδικασία. Συγκεκριμένα, το Ταμείο Συμμετοχών θα επενδύει σε τρεις βασικούς τομείς: α) στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, β) στον τομέα της γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια και γ) στον τομέα της γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε στάδιο ανάπτυξης.

Όπως σημειώνει η επίσημη ανακοίνωση «η πρωτοβουλία αυτή με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δώσει ώθηση στη χρηματοδότηση με κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών σε ελληνικές πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με υψηλή δυναμική ανάπτυξης»

H επενδυτική πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών, τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο EIF, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ), 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, καθώς και επιπλέον κεφάλαια από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και του υπ. Οικονομίας «το νέο αυτό χρηματοοικονομικό εργαλείο, το οποίο θα χρηματοδοτήσει ανεξάρτητα ταμεία διαχείρισης κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, θα διευκολύνει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τους επιχειρηματίες της χώρας. Με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, το ΤΑΕΣΥΜ θα τους βοηθήσει να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε απτά σχέδια με υψηλή προστιθέμενη αξία, για το άμεσο όφελος της Ελληνικής πραγματικής οικονομίας. Η πρωτοβουλία αυτή όχι μόνο θα ενισχύσει ταμεία μεταφοράς τεχνολογίας αλλά θα εκκινήσει και επενδύσεις σε επιχειρηματικούς επιταχυντές. Επιπρόσθετα, επιχειρήσεις από τις πλέον νεοφυείς μέχρι τις πιο αναπτυγμένες, θα υποστηριχτούν από τις εργασίες των ταμείων στα οποία θα συμμετέχει το ΤΑΕΣΥΜ. Το ΤΑΕΣΥΜ θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο να απελευθερωθεί η δυναμική των επιχειρηματικών συμμετοχών στην ελληνική αγορά».

Το ΤΑΕΣΥΜ εκτός από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) θα λάβει χρηματοδότηση και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), την καρδιά του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι δύο πηγές χρηματοδότησης συνδυάζονται στην Ελλάδα. Το πόσο των 200 εκ. Ευρώ προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 – 2020 το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί καθώς το ΕΤαΕ θα συν-επενδύσει 60 εκ. Ευρώ, εκ των οποίων 10 εκ. Ευρώ θα προέρχονται από πόρους του ΕΤΣΕ.

Η Ελληνική Δημοκρατία αντιπροσωπευόμενη από το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το ΕΤαΕ με τα αρχικά κεφάλαια των 260 εκ. Ευρώ θα αποτελέσουν τους πρώτους θεμελιώδεις επενδυτές σε μια ευρύτερη πλατφόρμα επιχειρηματικών συμμετοχών η οποία έχει σχεδιαστεί ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών με παρόμοιο προσανατολισμό.

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, δήλωσε: «Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών αποτελεί ορόσημο για την Ελλάδα αφενός λόγω του μεγέθους του και αφετέρου λόγω της προσέγγισης που ακολουθεί. Υποστηρίζει τη σώρευση κεφαλαίων για επενδυτικούς σκοπούς σε όλο το εύρος των αλυσίδων αξίας των επιχειρηματικών συμμετοχών. Είμαστε σίγουροι ότι σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών θα αναπτυχθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Η Ευρωπαία Επίτροπος Corina Cretu, υπεύθυνη για την Περιφερειακή Πολιτική, δήλωσε: «Το ΤΑΕΣΥΜ είναι παράδειγμα επιτυχούς συνδυασμού των Ταμείων Πολιτικής Συνοχής με το ΕΤΣΕ. Θα δώσει ώθηση σε καινοτόμες επιχειρήσεις της χώρας και θα τις βοηθήσει να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές. Αυτό καταδεικνύει την ισχυρή θέληση της Ελλάδας στο να έχει μια φιλόδοξη στρατηγική ανάπτυξης και επενδύσεων και είμαι περήφανη για το ότι τα Ταμεία Πολιτικής Συνοχής συνεισφέρουν σε αυτό».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΕΤαΕ, Pier Luigi Gilibert, δήλωσε: «Το φιλόδοξο σχέδιο του ΤΑΕΣΥΜ θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί το χρηματοδοτικό κενό στην αγορά των ελληνικών πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το ποσό των 260 εκ. Ευρώ θα συνεισφέρει σημαντικά σε όλα τα επενδυτικά στάδια της αγοράς επιχειρηματικών κεφαλαίων και θα έχει αντίκτυπο στις ελληνικές επιχειρήσεις σε βάθος χρόνου. Αναμένουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα φέρει στο προσκήνιο τη δυναμική της αναδυόμενης ελληνικής αγοράς επιχειρηματικών συμμετοχών και θα επιταχύνει την ανάπτυξής της με ένα τρόπο ολιστικό».

Keywords
Τυχαία Θέματα